RegisterenInloggen

In de webshop van Zelensky koop je hippe spullen van Oekraïense bedrijfjes

Oekraïne wil de platgebombardeerde steden weer opbouwen. En de kapotgevochten economie moet aan de praat. President Zelensky wil met een webshop voor internationale klanten laten zien wat voor dappere en hippe bedrijfjes er zijn in zijn land en geld inzamelen voor de wederopbouw.

Made with bravery

Gele sokken met “bravery” in blauwe letters. Een hippe trui met de tekst “be brave”. Oekraïense make up, kunst of klassieke schoenen van een lokale schoenmaker. De mensen achter de online marktplaats Made with bravery (gemaakt met moed) zetten de producten van kleine en middelgrote ondernemers uit Oekraïne in de spotlight. “Omdat het dapper is als je als ondernemer spullen produceert in Oekraïne op dit moment”, zegt oprichter Mykola Paliienko.

Geld ophalen voor wederopbouw

De webwinkel richt zich op consumenten uit heel Europa en zelfs de hele wereld. Het idee? Laten zien dat Oekraïeners dappere en inventieve mensen zijn die zelfs tijdens oorlog nog mooie spullen maken. En geld ophalen natuurlijk. Vijf procent van het aankoopbedrag gaat naar United 24, een fonds van president Zelensky dat onder meer bedoeld is om Oekraïne weer op te bouwen.

Economie gekrompen met 30 procent

Want het land kreeg en krijgt nog steeds harde klappen. Volgens Paliienko is de economie sinds de start van de oorlog met 30 procent gekrompen. “Als een stad zoals Marioepol compleet wordt verwoest, moeten 700.000 mensen vluchten. Al deze mensen zijn hun baan kwijt en moeten op hun nieuwe woonplek een nieuwe baan vinden.” Wanneer Oekraïense ondernemers via de marktplaats een groter publiek kunnen bereiken kan dit hen helpen. “Een webwinkel waarbij mensen uit het buitenland Oekraïense producten konden kopen was er eerder nog niet”, vertelt Paliienko trots.

Kleding, verzorgingsproducten en huisdecoratie

In de winkel is van alles te koop. Je vindt er kleding, speelgoed, kunst, lekkernijen, huisdecoratie, verzorgingsproducten en boeken. Per categorie is het aantal producten nog beperkt, maar dat wordt uitgebreid volgens Paliienko. “Voordat wij van IT-bedrijf EVO de marktplaats lanceerden hebben een paar honderd ondernemers hun producten al op de site gezet. Maar na de launch kregen we nog eens 2000 aanmeldingen van ondernemers die ook mee willen doen. Er zijn al meer dan duizend bestellingen geplaatst, waarvan 60 procent door mensen buiten Oekraïne.”

Hoe werkt het?

Hoe werkt het voor Nederlandse consumenten? Rechtsbovenaan de website kun je de taal naar Engels zetten. Vervolgens is het bestelproces net zo makkelijk als je gewend bent van elke andere webwinkel. De enige beperking is dat klanten wel in het bezit moeten zijn van een credit card. Betalen met iDEAL of PayPal gaat niet. En let op verzendkosten. Bij grotere pakketten kunnen die hoog uitvallen.

Fonds United24

Van het bedrag dat je betaalt voor een product gaat het grootste deel naar de Oekraïense ondernemer. 5 procent (of 10 procent als je Visa gebruikt) wordt gestort in een fonds bedoeld voor de wederopbouw van Oekraïne. Dit fonds van president Zelensky heet United24 en zamelt ook geld in voor defensiemateriaal en medische en humanitaire hulp.

“Onze bedrijven hebben dit nodig”

Made with bravery is een voortvloeisel uit de marketingcampagne Brave die Oekraïne voerde om het land te portretteren als dat van dappere mensen. Ook deze webwinkel wordt gepromoot door verschillende overheidsministeries. Creditcardbedrijf Visa betaalt advertentiecampagnes die het Oekraïense bureau Banda maakt. De website zelf is gemaakt door EVO, het IT-bedrijf waar Mykola Paliienko de CEO van is.

Paliienko hoopt dat veel Europese consumenten er iets gaan kopen. “Veel eigendommen hier zijn verwoest. We hebben gigantische verliezen geleden. Als je iets koopt via Made with bravery, krijg je goede producten van goede en dappere mensen. Onze bedrijven hebben het nodig, alle beetjes helpen.”

Geef een reactie

Reactie

  1. Goed van U om mensen hierop te attenderen! Wellicht had een waarschuwing voor nep-shops van deze producten op zijn plaats geweest (die zijn er al). Gelukkig plaats u de juiste link in het artikel waarvoor dank!