Registeren Inloggen

Zorgverzekeraars vergoeden alsnog mineralen-geneesmiddelen

Zorgverzekeraars vergoeden alsnog zogeheten mineralen-geneesmiddelen. Chronisch zieken kwamen in de knel, doordat ze deze supplementen vanaf 1 januari 2023 zelf moesten betalen. Voor veel van hen zijn deze middelen medisch noodzakelijk. Het schrappen van de vergoedingen zou chronisch zieken honderden tot duizenden euro’s per jaar kosten. MAX Meldpunt en patiëntenorganisaties kregen hier meldingen over binnen. Hierna maakte Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een ommezwaai.

Geneesmiddelen medisch noodzakelijk

Het besluit geldt voor een bepaalde groep mineralen-geneesmiddelen, namelijk: kaliumcitraat, magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en zinksulfaat. Dit geldt voor patiënten voor wie deze supplementen medisch noodzakelijk zijn. Volgens ZN komt dit door verkeerde informatie vanuit het Zorginstituut Nederland. “Het is erg vervelend voor deze groep kwetsbare patiënten dat ze onverwacht en onterecht voor hoge uitgaven zijn komen te staan en zich daarover zorgen hebben gemaakt. We doen nu ons best om alles zo goed als mogelijk op te lossen”, aldus Petra van Holst, algemeen directeur Zorgverzekeraars Nederland. De gehele reactie van Zorgverzekeraars Nederland kunt u hier (pdf) lezen.

Supplementen ook noodzakelijk

De Nierpatiënten Vereniging Nederland is blij met de vergoeding, maar niet met de gang van zaken. Dat vindt ook de SP. “Hiermee zijn we er nog niet”, zegt Tweede Kamerlid Maarten Hijink. Chronisch zieken slikken ook vaak medisch noodzakelijke supplementen, zoals vitaminepillen en laxeermiddelen. Daarover vertelt taaislijmziektepatiënt Charita Zevenhoven (32) in Meldpunt. Ook die middelen zouden vergoed moeten worden, vindt de SP. De partij wil een andere aanpak van vergoedingen medicijnen, supplementen en medische hulpmiddelen. Hijink: “Een systeem waarbij alles wat nodig is voor een medisch noodzakelijke behandeling, verstrekt en vergoed wordt. Niemand is voor z’n lol ziek of neemt voor z’n plezier medicijnen of medische hulpmiddelen. Maak het simpel, laat de medisch professional bepalen wat medisch noodzakelijk is.”

Nierpatiënten Vereniging Nederland kan zich hier goed in vinden. Dat zou veel zorgen wegnemen bij patiënten die nu iedere keer meer kosten moeten maken die horen bij de medisch noodzakelijke behandeling van hun aandoening. En ze hebben het al zwaar genoeg”, aldus directeur Marja Ho-dac.

Te zien in Meldpunt

Meldpunt laat vanavond meerdere patiënten aan het woord. In de studio zijn Tweede Kamerlid SP Maarten Hijink en Marja Ho-dac, directeur Nierpatiënten Vereniging Nederland.

Bekijk hier de hele uitzending van Meldpunt.

(Foto: MAX)

Vergoedingen bij medicatie, supplementen en hulpmiddelen: hoe zit het?

Geef een reactie

Reacties (2)

    Ik slik op advies van arts-acupuncturist een voedingssupplement. Deze betaal ik zelf (voer ik op voor de belasting). Moet het criterium niet zijn of een arts het voorschrijft?

    […] (Bron en verder lezen: MAX Meldpunt) […]