RegisterenInloggen

Zijn cafeïnepillen slecht?

Cafeïnepillen zijn vrij verkrijgbaar. Maar zijn de pillen wel gezond? En is het veilig om cafeïne te slikken? Een beetje cafeïne, uit bijvoorbeeld een kopje koffie kan, maar pas op met grote hoeveelheden.

Cafeïnepillen zijn niet onschuldig, zegt Toxicoloog en ziekenhuisapotheker Daan Touw. Dat heeft te maken met de grote concentratie cafeïne in één pil.

Eén pil = 5 koppen koffie

In een kop koffie zit ongeveer 40 mg cafeïne, in 1 pil zit 200 mg van deze stof.  Dat betekent dat je met 1 pil zo’n 5 koppen koffie tegelijk inneemt. De pillen zorgen ervoor dat het centrale zenuwstelsel op volle toeren draait met als gevolg een verhoogde concentratie en verbeterde fysieke prestaties.  Maar neem je er te veel dan kun je hartproblemen krijgen.

Vergiftiging

Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum komen in 2017 in totaal 14 meldingen binnen over de ongewenste gezondheidseffecten van cafeïnepillen. Dat is een verdubbeling van het aantal meldingen van 2016. Vaak wordt er meer cafeïne gebruikt dan de aanbevolen dosering. Op de verpakking staat vaak niet wat de gevaren daarvan zijn.

Hartaanval

David van Dugteren neemt 14 februari 2018 ook te veel cafeïnepillen en belandt met een hartaanval in het ziekenhuis. De overdosis aan pillen zorgt voor een slechte bloedsomloop waardoor zijn onderbenen worden geamputeerd. Ook loopt hij niet aangeboren hersenletsel op. David realiseert zich vooraf niet dat het nemen van meer pillen dan de aanbevolen hoeveelheid op de pot, grote lichamelijke gevolgen heeft.

Zoveel cafeïne mag wel

Het Voedingscentrum adviseert maximaal 400 mg cafeïne per dag voor een volwassen en gezond persoon. Zwangere vrouwen en kinderen kunnen beter geen cafeïne innemen.

Fabrikanten ander verhaal

Fabrikanten van cafeïnepillen hanteren andere adviezen. Meldpunt bestelt diverse potjes bij verschillende webwinkels. Het advies op de potjes varieert van 200 mg cafeïne tot 1000 mg cafeïne per dag. Ook wordt er op verschillende potjes niet gewaarschuwd voor de lichamelijke gevaren die men loopt, bij een overschrijding van de geadviseerde hoeveelheid.

Controle

Er is geen wettelijke norm die voorschrijft hoeveel cafeïnepillen mensen per dag in mogen nemen. Omdat er geen norm is, houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen toezicht op cafeïnepillen. Wel houdt de NVWA risicogericht toezicht. Dit betekent dat de toezichthouder onderzoek doet als ze vermoeden dat een producent in overtreding is. Bij cafeïnepillen heeft de organisatie dat vermoeden niet.

Meerdere supplementen

De NVWA adviseert om bij een gezond eetpatroon geen voedingssupplementen te nemen. Doet u dit wel, volg dan het doseringsadvies op de verpakking en neem niet meerdere supplementen tegelijk.

Melding maken

Heeft u cafeïnepillen genomen en gaf dit vervelende bijwerken, dan kunt u dit melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Bijwerkingencentrum Lareb, en het Nederlandse Vergiftigingen Centrum.

Alternatief

Bent u op zoek naar een veilig alternatief voor cafeïne? Toxicoloog Daan Touw geeft tips in deze video.

  • medicijnen

Geef een reactie