Registeren Inloggen

Zorgverzekeraar vergoedt hartritme-app nu volledig

Voor het eerst vergoedt een zorgverzekeraar behandeling door een zorgapp. Deze primeur gaat naar de hartritmestoornis-app. Het Maastricht UMC+ en zorgverzekeraar VGZ hebben daarover een overeenkomst gesloten. Zo financieren ze het gebruik hiervan als onderdeel van de reguliere zorg. Dit is een grote stap voorwaarts in de zogenaamde e-health, de online gezondheidszorg.

Geen fysiek behandeling

Zonder lockdowns zou het niet gebeurd zijn. Want toen pas gingen thuiszittende patiënten en artsen de app goed gebruiken. Hoe werkt de app? Patiënten kunnen zelf hun hartritme meten. Cardiologen beoordelen dit op afstand. Soms hoeft de arts alleen de medicatie aan te passen. En dan is één telefoontje al genoeg. Er is meestal namelijk geen fysieke behandeling meer voor nodig. Zo kunnen hartpatiënten ook met een gerust hart op vakantie gaan.

Maar als de app echt alarm slaat, dan moet de patiënt wél naar het ziekenhuis komen. In de meeste gevallen is dat niet nodig. Daarom is de Patiëntenfederatie ook een groot voorstander van het gebruik van zulke apps. Net als het online consult is het een goede praktische oplossing.

Minder tijd en kosten

Cardiologen zijn blij met de vergoeding voor het gebruik van de hartritmestoornis-app. Zo staat de digitale behandeling gelijk aan de reguliere zorg. En ziekenhuizen en zorgverzekeraars zien de grote voordelen, namelijk dalende zorgkosten. Want alles gebeurt op afstand. Hoe efficiënt is dat? Stel u eens voor wat dat betekent: als meer artsen de app zouden gebruiken bij de behandeling van hun patiënten? Dan hoeft nog maar ongeveer één derde van de 140.000 patiënten met hartritmestoornissen in Nederland naar het ziekenhuis te gaan. Dat scheelt enorm in tijd en kosten.

Toestemming van de NZa.

Tot voor kort kregen ziekenhuizen dit soort digitale behandelingen niet vergoed. Want er bestond geen code voor in het declaratiesysteem van ons zorgstelsel. En dát is nu veranderd na de deal tussen UMC+ en zorgverzekeraar VGZ. Want toezichthouder de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft nu toestemming om een nieuwe behandelcode toe te voegen aan het declaratiesysteem. Daarom krijgen ziekenhuizen vanaf nu wél een vergoeding voor het gebruik van de hartritme-app in een consult. De verwachting is dat andere zorgverzekeraars VGZ nu snel zullen volgen.

Bron: NOS

Patiënten nemen online de regie meer in handen

Geef een reactie