Registeren Inloggen

Echtpaar betaalt torenhoge prijs voor onduidelijke dakreparatie

Sommige klusjesmannen komen ongevraagd aan de deur voor het schoonmaken van de dakgoot of het vegen van de schoorsteen. Het echtpaar Koudijs laat zo’n bedrijf het dak op en moet na anderhalf uur werk 1.500 euro betalen. Maar welke werkzaamheden heeft het bedrijf uitgevoerd? En is dat het hoge bedrag waard?

Lekkage aan het dak

Als een klusbedrijf zich aan de deur van Jo en Hein Koudijs meldt om voor 20 euro de dakgoten schoon te maken, komt dat goed uit. Meneer Koudijs vermoedt een lekkage aan zijn dak en vraagt het bedrijf daar direct naar te kijken. Maar volgens het bedrijf is er veel meer aan de hand en zijn er ook problemen met de schoorsteen en de nokvorsten. Ze maken een mondelinge prijsafspraak: als het echtpaar 1.500 euro contant betaalt, worden de problemen opgelost. Maar als de twee werklieden na 1,5 uur klaar zijn, voelt het echtpaar zich opgelicht.

Expert zoekt het uit

Als het klusbedrijf niet op de aangetekende brief van het echtpaar reageert, schakelen ze MAX Ombudsman Jeanine Janssen in. Zij stuurt specialist Nikos Kounoupiotis, expert bij de branchevereniging voor klusbedrijven (VLOK), het dak op. De conclusie: de werkzaamheden zijn niet of slecht uitgevoerd. En het is zeker niet de prijs van 1.500 euro waard. Maar het echtpaar is vooraf wél akkoord gegaan met de prijs. En zoals het er naar uitziet, is de lekkage verholpen. Waar heeft het echtpaar dan recht op?

Oneerlijke handelspraktijk

“Het echtpaar heeft recht op een fatsoenlijke en marktconforme prijs. Die willen ze ook betalen, maar dat is niet 1.500 euro.” vertelt Jeanine. Volgens haar heeft het klusbedrijf niet juist gehandeld. “Een bedrijf dat bij je aan de deur komt, moet aan veel regels voldoen. Zo moet het vooraf en op papier een prijsopgave geven. Ook moet de klant bedenktijd krijgen. Daarnaast moet helder zijn, wat er nou precies gedaan gaat worden en hoe lang dat ongeveer duurt. Als meneer Koudijs had geweten dat er voor een paar uur werk 1.500 euro gerekend zou worden, was hij vooraf nooit akkoord gegaan.”

Voorkomen beter dan genezen

Jeanine neemt contact op met het desbetreffende bedrijf, maar dat vindt dat het in zijn recht staat. “Dit bedrijf is niet aangesloten bij een branchevereniging, dus je kunt niet naar de geschillencommissie. Als consument kun je nu alleen nog naar de rechter stappen en een zogenaamde civiele zaak aanspannen waarbij je de rechter vraagt om over de zaak te oordelen.” Voorkomen is in dit geval beter dan genezen, vertelt onze MAX Ombudsman. “Raak niet in paniek als je een lekkage hebt, maar ga rustig te werk en ga niet in zee met de eerste de beste charlatan die op je pad komt. Informeer je goed, lees reviews en neem de tijd. Maak duidelijke afspraken en ga geen overeenkomsten aan bij de deur, tenzij alles heel helder op papier staat.”

Oude bekende

Het klusbedrijf in dit verhaal, blijkt een oude bekende van Meldpunt te zijn. In december 2020 heeft Meldpunt aandacht besteed aan een ander bedrijf dat ook op hetzelfde adres is gevestigd. Benieuwd hoe dat verhaal afliep? Kijk dan onderstaande uitzending:

Dakklussers troggelen 2400 euro af van kwetsbare man

Geef een reactie

Reacties (2)

    Vereniging Eigenhuis is op deze problemen ingesprongen, en bied elk lid de mogelijkheid van SPOEKLUSSERVICE aan.
    Via een speciaal telefoonnr dat 24/7 bereikbaar is , kan hulp worden geboden op allerlei gebied: zoals waterlekkage leidingen : daken :ongedierte ramen en deuren hang en sluitwerk : elektra : dakgoten: afvoer riool: glasschade: gevaarlijke situaties.
    Zij zoeken de beste hulp voor u.
    Ik heb een pasje ontvangen, waar de info op staat.
    Voor meer info : veh.nu/spoedklusservice

    Grappig, in dit soort berichten wordt het eigen gezond verstand van de opdrachtgever altijd verbloemd met een waarschuwing achteraf. En er zijn al vele honderden van dit soort zaken gepasseerd. Er is dus iets grondig fout met al die waarschuwingen die niet helpen. Mensen zijn dus wel in staat om onmiddellijk max in te schakelen, maar niet om van te voren nuchter na te denken over wat ze gaan doen. Ik zou voortaan elke melding vooraf laten gaan door: ‘En, wat heeft u déze keer zelf gedaan om niet in de nesten te raken’?
    Pas daarna hulp inschakelen.