RegisterenInloggen
MisterMax
MisterMax
meer dan een maand geleden

Reisverzekering vergoedt passagier geen kosten bij autopech andermans auto

meer dan een maand geleden

Ik maakte een reis naar het buitenland, waarbij ik meereed met een kennis, in zijn auto. Ik was dus passagier. De dag voor de terugreis ging de auto kapot en was reparatie nodig. Ik heb die dag nog ge-e-maild naar mijn reisverzekering met de vraag in welke gevallen ik evt. extra verblijfs- en terugreiskosten vergoed zou krijgen als de auto niet op korte termijn kon worden gerepareerd. Daarop heb ik geen antwoord gekregen.

De auto bleek niet heel snel te repareren doordat men niet goed wist wat er aan de hand was. Gevolg: we waren pas twee dagen later dan gepland thuis, dus er waren twee extra overnachtingen en maaltijden van twee extra dagen.

De reisverzekering wil niet uitkeren, want “Extra reis en verblijfskosten in verband met het uitvallen van het voertuig is alleen verzekerd wanneer het onderdeel ‘Automobilistenhulp’ is meeverzekerd.”

Het was echter niet mijn auto, ik was passagier, dus niet ‘automobilist’. En bij het afsluiten van de verzekering staat bij de al dan niet aan te vinken keuze ‘Automobilistenhulp’ de omschrijving: “Hulp in het buitenland bij pech en ongevallen met de eigen auto.” Aangezien het niet mijn eigen auto was, waarmee we op reis gingen, en ik niet zelf ging rijden, leek het me niet logisch om dit aan te vinken.

In de polisvoorwaarden van de verzekering gaat het gedeelte over ‘Automobilistenhulp’ over uitval bestuurder en uitval vervoermiddel, en de daardoor ontstane schades m.b.t. reparatie, en evt. repatriatie van de auto. Daarbij moet de eigenaar o.a. de auto ter beschikking stellen aan de hulpdiensten van de verzekering (voor een vlotte afhandeling). Maar dat kan ik natuurlijk niet doen want het is niet mijn auto, en bovendien is de bestuurder/eigenaar van de auto zelf ook verzekerd voor deze kosten en moet hij de auto aan zijn verzekering/hun hulpdiensten beschikbaar stellen. Ten slotte komen extra reis- en verblijfskosten aan de orde in dat onderdeel van de voorwaarden.

Mijn vraag is nu of de verzekeraar mijn claim inderdaad kan weigeren omdat ik geen ‘Automobilistenhulp’ had meeverzekerd, als niet-eigenaar van de auto, zeker gezien hun omschrijving bij het afsluitproces van de verzekering.

  • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
   meer dan een maand geleden

   Uw verzekeraar mag u i.d.d. weigeren om de kosten te betalen daar u niet verzekerd bent.
   Wellicht biedt de verzekering van degene met wie u mee reed soelaas.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • MisterMax
   meer dan een maand geleden

   Ik kan tot mijn vreugde melden dat, nadat ik bezwaar had gemaakt tegen het besluit niet uit te keren, men mijn gronden daartoe (in het kort: onduidelijkheid bij afsluiten en onmogelijkheden in de voorwaarden) acceptabel achtte en alsnog de claim heeft goedgekeurd. Bovendien ging men de verzekering op deze punten nakijken en mogelijk aanpassen om in de toekomst eventuele klanten beter te informeren. Dat noem ik nou klantenservice!

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

   • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
    meer dan een maand geleden

    Gefeliciteerd: dubbel welteverstaan.
    1.U heeft uw geld terug
    2.Toekomstige klanten worden door uw actie (wellicht) beter geïnformeerd.

    meer dan een maand geleden

    Geef een reactie