RegisterenInloggen

Dit onderwerp bevat 20 reacties, heeft 14 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Anemoon84 9 uur, 49 minuten geleden.

Redactie Meldpunt
Redactie Meldpunt
21 dagen geleden

We maken een uitzending over het CBR, wat is uw verhaal?

21 dagen geleden

Meldpunt krijgt veel meldingen over lange wachtlijsten bij het CBR en gezondheidsverklaringen die kwijtraken. Wij willen hier dit seizoen aandacht aan besteden. In dit topic kunt u al uw ervaringen en meningen over het CBR kwijt. Wij volgen dit topic, en zullen ook experts vragen om hier te reageren met advies. Ook plaatsen we met regelmaat een update, artikel of vraag. Hierop kunt u reageren. Wat u zelf plaatst kan worden geciteerd in de uitzending.

We beginnen met een stelling 👇

 • Redactie Meldpunt
  21 dagen geleden

  Iedere Nederlander met een rijbewijs moet op zijn 75e verplicht een rijbewijskeuring ondergaan. Daarbij hoort het inleveren van een gezondheidsverklaring. Maar het CBR kan het verwerken van deze gezondheidsverklaringen niet aan. Hierdoor verloopt het rijbewijs en mogen veel ouderen de weg niet meer op.

  Andere landen doen dit anders. In het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland, België is er geen seniorenkeuring, maar een meldplicht voor de burger of behandelend (huis)arts. Iemand moet het dus zelf aangeven als hij denkt dat hij niet meer kan rijden. Onze stelling:

  ➜ “Schaf de seniorenkeuring van het CBR af, 75-plussers moeten het zelf melden als het niet meer gaat”

  Bent u het eens ✔️ of oneens ❌ ?

  21 dagen geleden

  Geef een reactie

  • noudan
   14 dagen geleden

   Keuring is goed. Maar de afhandeling deugt niet. CBR moet verplicht worden een verklaring van behandeling af te geven. Oude rijbewijs blijft dan geldig tot dat CBR een nieuwe heeft afgegeven.
   Als de overheid in gebreke blijft, mag de burger daar geen hinder van ondervinden.

   14 dagen geleden

   Geef een reactie

  • cmdeleeuw
   5 dagen geleden

   Ben het ermee eens

   5 dagen geleden

   Geef een reactie

  • Anemoon84
   1 dagen geleden

   Helemaal mee eens.
   Ik ben in mei 84jaar geworden.en heb toen gelijk mijn gezonheids verklaring ingevuld en per computer op gestuurd. Nog niets gehoord. Ben benieuwd of het gaat lukken in 1jaar tijd. Maar de regering zegt dat het dan voor elkaar is?of dat we met verlopen rijbewijs verder mogen. Hopen maar

   1 dagen geleden

   Geef een reactie

 • verhaad
  21 dagen geleden

  afschaffen

  21 dagen geleden

  Geef een reactie

 • Marinus de Rijke
  20 dagen geleden

  afschaffen

  20 dagen geleden

  Geef een reactie

 • 86714
  17 dagen geleden

  Ik ben 79jaar en mijn rijbewijs verloopt 19 september 2019. Ik heb in mei een gezondheidsverklaring naar het CBR gestuurd en daar nog niets op gehoord. Ik heb mijn verzekering van de auto opgebeld of ik met een verlopen rijbewijs nog auto mocht rijden. Daar gaf de verzekeringsmij mij toestemming voor. Toen ben ik naar de politie gegaan en die gaven ook toestemming om auto te rijden.Alleen adviseerde de politie mij om een bewijsje van het CBR bij mij te hebben dat ik een gezondheidsverklaring heb ingediend

  17 dagen geleden

  Geef een reactie

 • Redactie Meldpunt
  14 dagen geleden

  Wat is uw vraag aan het CBR?

  MAX Ombudsman Jeanine Janssen gaat naar het CBR om antwoord te krijgen op uw vragen. Wat zou u aan het CBR willen vragen? Laat het weten in een reactie.

  14 dagen geleden

  Geef een reactie

  • Theo van Kan
   14 dagen geleden

   Mijn rijbewijs verloopt op 12 november 2019.
   Omdat ik hoorde van de problemen bij het CBR ben ik in februari al begonnen met de aanvraag procedure.
   Het keuringsrapport van de arts ligt bij het CBR en is ook bevestigd.
   En toen werd het heel stil.
   Gaat het nog lukken voor die datum?
   Zo niet, wat moet ik dan?
   Mvg
   Theo van Kan

   14 dagen geleden

   Geef een reactie

  • Joop 10
   6 dagen geleden

   Mijn vraag is als je rijbewijs verloopt op b.v. 1-2-2020 en je vraagt verlenging aan op 1-10-2019, staat er dan op je verlenging ook geldig vanaf 1-2-2020 of krijg je ineens een andere datum b.v. 15-12-2019. Samenvattend blijft je verlengdatum hetzelfde b.v. 1-2 of wordt die ineens korter.
   Ik zie nergens antwoord op mijn vraag, groeten Joop 10

   6 dagen geleden

   Geef een reactie

 • Edme Bruijn-Strauss
  14 dagen geleden

  mijn man heeft aangetekend op 22 augustus j.l. het keuringsverslag opgestuurd, maar geen enkele bevestiging van ontvangst gekregen. ik vind dat heel slecht van het CBR. Online moet alles toch veel sneller gaan.

  14 dagen geleden

  Geef een reactie

 • Ans S
  14 dagen geleden

  Ik snap niet dat de beambten van het CBR nog hun bed uit willen komen om tegen zo’n enorme achterstand op te boksen. Als de personeelsbezetting niet voldoende is moet dààr iets aan gedaan worden. We moeten eisen dat er aan òns verantwoording afgelegd wordt. Elke week verslag van hoe we er voorstaan. We moeten kunnen zien dat er schot inkomt en per eind december moet alles opgelost zijn. Welke politieke partij kan ons daarbij het beste helpen? Ik krijg het gevoel dat de ouderen als een lulletje-rozenwater beschouwd worden. DAT HOEVEN WE NIET TE PIKKEN !!!

  14 dagen geleden

  Geef een reactie

 • mary van norden
  14 dagen geleden

  ik heb 18 juli een gezondheidsverklaring digitaal ingediend en meteen een bevestiging hiervan ontvangen. Omdat iedereen boven de 75 jaar gekeurd moet worden, lijkt het me een kleine moeite om meteen de keuringspapieren te sturen zodat ik gekeurd kan worden. Maar na een mail te hebben gestuurd hoe lang het kan duren voordat ik een reactie mag verwachten en de keuringspapieren thuis krijg, werd ik gebeld en werd er gezegd: u mag na 15 weken bellen!!!! Dan ben je dus 3 maanden verder en dan mag je gekeurd worden en dan weer ca. 15 weken wachten voordat je brieven thuis krijgt om naar een specialist te gaan voor een verdere keuring. Aangezien ik vorig jaar mijn rijbewijs maar voor 1 jaar kreeg en nu dus weer mijn rijbewijs moet verlengen heb ik het nu digitaal gedaan want dat zou sneller werken, niet dus. Vorig jaar had ik na 8 weken mijn keuringspapieren en nu moet ik 15 weken wachten, terwijl iedereen gekeurd moet worden.

  14 dagen geleden

  Geef een reactie

 • mary van norden
  14 dagen geleden

  ik kan het me niet voorstellen dat zowel de verzekering als de POLITIE toestemming geven voor het rijden met een verlopen rijbewijs, als dit werkelijk zo is dan zou ik wel graag een schriftelijke verklaring willen hebben van beide.

  14 dagen geleden

  Geef een reactie

  • Redactie Meldpunt
   13 dagen geleden

   Dag mevrouw Van Norden, het rijden met een ongeldig rijbewijs is stafbaar. De politie geeft hier geen toestemming voor. Het Verbond van Verzekeraars heeft haar leden opgeroepen om coulant te zijn, mocht een persoon die met een verlopen rijbewijs de weg op gaat, iets overkomen. Maar niets staat zwart op wit. Dus heeft u een verlopen rijbewijs en wilt u toch de weg op, zoek dan iemand die voor u wilt rijden.

   13 dagen geleden

   Geef een reactie

 • positive14
  14 dagen geleden

  Deze problemen hebben niet alleen gevolgen voor senioren, maar ook voor jongeren die ooit nog eens een rijbewijs zouden willen halen.. Mijn zoon heeft ooit een diagnose ADD gekregen, hij hoeft er geen medicijnen voor te gebruiken en is op geen enkele manier beperkt. Hij heeft eerlijk op zijn gezondheidsverklaring aangegeven dat hij deze diagnose heeft, waarop het CBR hem naar een door hen aan te wijzen psychiater heeft gestuurd. Deze psychiater zat een kleine 35 km van ons vandaan en kostte -mijn zoon is nog geen 20 minuten binnen geweest- contant ter plekke af te rekening 200 euro. Deze arts gaf al in het gesprek aan dat hij geen enkele reden zag waarom mijn zoon niet verder zou mogen gaan met rijlessen (hij had er al 20 gehad, zijn rijinstructeur is tevreden). Dan blijft alles “on hold” totdat we maanden later weer van het CBR horen, dan blijkt dat ze het advies van de psychiater in de wind hebben geslagen en hij alsnog naar een door hun aan te wijzen rijschoolhouder moet gaan om aldaar met een CBR instructeur 1 1/2 uur de weg op te gaan om te bekijken of dat wel kan. De kosten voor de 1 1/2 uur huur van een lesauto zijn wederom voor ons. Dit is inmiddels ook maanden geleden en op mijn brieven waarom dit uberhaupt zo gaat en zo lang moet duren, wordt niet gereageerd. Ik heb gepoogd te bellen en na ruim 40 minuten in de wacht maar opgehangen. De psychiater gaf nota bene groen licht en vervolgens doen ze ons nog meer op kosten jagen en als je probeert verhaal te halen, geven ze niet thuis. Dat dit zo maar mag en kan, dat is ongelofelijk.

  14 dagen geleden

  Geef een reactie

  • Ans S
   14 dagen geleden

   Ik zou alle klachten op het bordje van de politieke partijen leggen. Wellicht iemand in de gemeente die voor jullie wil knokken?

   14 dagen geleden

   Geef een reactie

 • gebo-59
  3 dagen geleden

  Het probleem voor het verlengen van het rijbewijs bij het CBR geldt voor iedereen die een gezondheidsverklaring heeft in gevuld…voor mensen die werken in de beroepsgoederenvervoer (chauffeurs) die krijgen voorrang om het rijbewijs te verlengen…ik gun deze mensen dat wel maar ik ben ook afhankelijk van het rijbewijs…zoals velen (kleinkinderen van school halen, mantelzorger)
  ik heb een digitale gezondheidsverklaring ingevuld via de site van het CBR op 7 mei 2019…kreeg bericht dat ik een aanvullende gezondheidsverklaring formulier van het CBR dat de huisarts deze in moest vullen ..dit is gedaan en opgestuurd naar het CBR…het ontvangst hiervan is bevestigd door het CBR op 23 mei 2019 …vanaf dat moment is het erg stil geen reactie meer van het CBR…regelmatig kijk ik in mijn CBR maar geen enkele mutatie…gebeld kreeg als antwoordt… voor 17 oktober 2019 kan ik een reactie van CBR verwachten omtrent het besluit of ik rijbewijs kan verlengen of ik nog naar een medisch-specialist moet
  mijn rijbewijs loopt begin december af en ben bang dat mijn rijbewijs voor die tijd niet is verlengt
  ondanks dat je op tijd bent begonnen met de procedure
  nu is er een hele politieke discussie over het CBR…help dit..totaal niet…alle politieke partijen roepen van dit kan niet maar er gebeurt totaal niets…hoe kan de ene trage instantie de andere trage instantie aansporen om sneller en beter te werken…als ze zelf traag zijn met besluitvorming
  als gewone burger snapt je het totaal niet meer

  3 dagen geleden

  Geef een reactie

 • Ans S
  3 dagen geleden

  Waarom niet je eigen huisarts die je keurt? Ook al zou er nog extra uitleg van het CBR moeten komen in pakweg een lesje van een uurtje … dan kan zo’n man of vrouw dat toch leren? Ze hebben toch ook een medische opleiding? Het zal hooguit gaan over bijv. de ogen en de geestelijke gesteldheid.
  O, ik hoop zo dat men in deze richting gaat denken … en anders moeten ze iedereen een gratis abonnement voor de taxi geven tot het rijbewijs er is.

  3 dagen geleden

  Geef een reactie

 • gebo-59
  3 dagen geleden

  als je rijbewijs verloopt dan krijg je bericht van het RDW om deze te verlengen,als het CBR het dossier nummer van de gezondheidsverklaring/aanvraag rijbewijs verlenging ook bij de RDW aanmeld…de gegevens van mijn rijbewijs is toch al bekent bij het RDW…dan kunnen de verzekering maatschappijen en de controlerende instanties (politie) deze opvragen bij het RDW…..moet toch mogelijk wezen lijkt mij

  3 dagen geleden

  Geef een reactie