RegisterenInloggen
Dagmar27
Dagmar27
22 dagen geleden

Vast uurtje in de supermarkt voor ouderen en kwetsbaren: wat vindt u?

22 dagen geleden

Het klinkt misschien sympathiek wat het kabinet wil: elke supermarkt die verplicht een vast uurtje per dag moet instellen voor oudere en kwetsbare mensen.
Al tijdens de eerste coronagolf stelden supermarkten hun deuren tussen 07.00 en 08.00 uur open voor deze doelgroep (om er in de zomermaanden vaak mee te stoppen omdat het toen “onrendabel” bleek).
Veel mensen uit de “doelgroep” krijgen thuiszorg in de ochtend en kunnen géén gebruik maken van het “uurtje”.
Wat vindt u van het (Kabinets)idee om op “een vast uurtje per dag” in te stellen voor ouderen en kwetsbaren?

  • Rienvd
   22 dagen geleden

   Geen bruikbaar idee. Elke situatie is anders. De ene supermarkt is op andere tijden druk dan een andere. Mensen kunnen zelf wel bekijken wanneer er rustige tijden zijn en wanneer ze geen andere verplichtingen hebben. Het probleem zit hem niet eens in de drukte maar vooral in het (wan-) gedrag van klanten. Elke winkel moet het aantal aanwezigen in de winkel altijd beperken! En fitte senioren willen liever niet winkelen tussen rollators en scootmobielen en liever ook niet lang wachten bij zelfscankassa’s waar minder validen staan te sukkelen. Zowel ouderen als jongeren hebben niet altijd respect voor elkaar.

   22 dagen geleden

   Geef een reactie

  • Debree
   22 dagen geleden

   Ze doen maar. Ik ben oud maar niet gek en ik zoek mijn eigen tijden wel uit. Laatst was ik bij toeval bij de Lidl om 8 uur in de ochtend. Typisch ouderen uurtje toch? Er waren zeker 100 mensen binnen en zes kassa’s open met minstens 40 volle karren. ik heb de mijne laten staan en ben weg gelopen.

   22 dagen geleden

   Geef een reactie

  • CarelD
   19 dagen geleden

   De ervaring met de vorige keer is ronduit slecht. Erg druk, eigenwijze ouderen die ieder een eigen richting kiezen dwars tegen de hoofdstroom in, erg druk aan de kassa. Ben het met de ANBO eens.
   Beter is zelf uit te zoeken wanneer het minder druk is, mondkapje gebruiken (doen veel ouderen niet).

   19 dagen geleden

   Geef een reactie

   • Dagmar27
    19 dagen geleden

    CarelD,
    Come on zeg, u zet ‘oudjes’ behoorlijk te kakken,
    Zoals u hen typeert verschillen de ‘oudjes’ die u trof niet zo heel veel van de gemiddelde burger.
    Vindt u het alleen van ‘oudjes’ ergerlijk zij een eigen richting kiezen dwars tegen de hoofdstroom in?
    Veroorzaaken alleen ‘oudjes’ drukte bij de kassa?
    Dacht het niet hoor: jong én oud kiezen hun eigen richting en veroorzaken drukte bij de kassa.
    Weett u wat ook zo hinderlijk is:
    * kinderen die in de rondte rennen terwijl hun (groot)ouder(s) niet opletten noch gehoor geven aan de oproep om vooral alleen hun boodschappen te doen
    * luid bellende consumenten
    * consumenten die weigeren om een karrretje te gebruiken
    Etc.etc.

    De ‘oudjes’ mogen van mij zélf bepalen wanneer zij naar de super gaan, ík heb er geen problemen mee noch erger ik mij uitsluitend aan hén.

    19 dagen geleden

    Geef een reactie

  • Meisje1954
   19 dagen geleden

   Het ouder uurtje is prima maar is er niet alleen voor ouderen
   Of zoals genoemd ook menen die tot de risico groep behoren
   ik heb nu meermaals mee moeten maken dat gezonde mensen vooral de jongeren zich totaal niets aantrekt als jij staat te wachten bv bij de vleeswaren ze gaan rakelings langs je heen zo erg dat je bijna opzij geduwd word door de haast die ze hebben
   Dus ja oudere uurtje prima maar
   Er word geen rekening gehouden met de ouderen en dat zijn er velen die zorg aan huis krijgen Kousen aan trekken wassen van sommige mensen
   en de zorg komt niet op vaste tijden
   ik moet bv als ik naar de jumbo wil om 5 uur op om tussen 7 en 9 uur te kunnen winkelen
   ik heb 2 uur nodig om gereed te zijn met alles medicatie wassen aankleden wachten tot de medicatie werkt gen die tijd ben ik helemaal uit geblust dus ben ik niet in staat om te gaan winkelen waarom dus zo vroeg waarom niet op een ander iets later tijdstip bv tussen 12 en half 2 ik noem maar wat e in zee denk ik dat ik niet de enige ben die er zo over denkt
   Dan kunnen mensen natuurlijk online bestellen maar dan ben je sowieso verplicht om voor een bepaald bedrag te bestellen je betaald voorrijkosten en dat is ook niet mals
   Dat moet je ook maar kunnen besteden en dan nog is niet te spreken van de ouderen die geen internet heeft

   19 dagen geleden

   Geef een reactie

  • Gerard67
   18 dagen geleden

   Ik vind het tijdstip idioot gekozen namelijk , de oudjes zijn in het verleden al vroeg uit de veren gekomen om iedere dag naar hun werk te gaan . Ouderen zijn langzamer en strammer , lopen slechter e.d om al weer om 7 uur smorgens aan de deur bij een supermarkt te staan .

   18 dagen geleden

   Geef een reactie

   • Dagmar27
    18 dagen geleden

    Buiten het feit dat het tijdstip (ik stel het voorzichtig) dwaas gekozen is, vraag ik mij af of het überhaupt haalbaar is.
    Aan de kant van ‘ouderen en kwetsbaren’ speelt het probleem van (medische) thuiszorg, vervoersproblematiek (in de ochtendspits in het OV mét scholieren en forenzen) etc.
    Aan de kant van de supermarkt het probleem van jong personeel (dé besmettingshaard voor ouderen en kwetsbaren), de selectie van kwetsbaren en ouderen (moet er een sticker op deze mensen) etc.
    En dan nog het feit van de ‘vergeten boodschap’; moeten ouderen en kwetsbaren dan wachten tot hún uurtje de dag later weer mág?
    Bah, ik denk bij dit ondoordachte voorstel aan ‘segregatie van bevolkingsgroepen’.
    Dát is iets wat ík niet wil: ouderen en kwetsbaren zijn onderdeel van onze maatschappij.
    Ook in deze Corona-tijd.

    18 dagen geleden

    Geef een reactie

  • Sylvia1946
   18 dagen geleden

   Ik (74 jaar) maak er wel gebruik van, maar ik ga altijd al vroeg naar de supermarkt. Overdag een uur voor ouderen instellen is geen optie voor de winkeliers, dan zouden de winkeliers andere mensen moeten weigeren en dat werkt niet.

   18 dagen geleden

   Geef een reactie

   • Dagmar27
    18 dagen geleden

    Sylvia1946,
    Hier gaan de supermarkten om 07.00 uur open.
    De klanten zijn grotendeels jongeren (=vóór school nog even een RB scoren) en ouders mét kinderen (=gauw even booddschappen halen voor de kids naar school gaan en ik aan het werk).
    Dus het probleem dat u meldt, nl.’een uur voor ouderen instellen is geen optie voor de winkeliers, dan zouden de winkeliers andere mensen moeten weigeren’ is er áltijd (tenminste hier).

    18 dagen geleden

    Geef een reactie

  • avankempen
   18 dagen geleden

   Men moet in den Haag een keertje ophouden met ouderen in een apart hoekje weg te zetten met aparte maatregelen. Dit veroorzaakt nog meer eenzaamheid onder ouderen. Deze maatregel heeft niets met ouderen te maken maar met mensen (ook jongeren) met een kwetsbare gezondheidsachtergrond dus daar geldt die maatregel ook voor. Bovendien zijn wij ouderen en jongeren geen dombo’s en kunnen voor onszelf wel bepalen wat goed of risicovol is voor ons. Supermarkten geven zelf ook al aan dat er vaste momenten zijn waarin een supermarkt minder klanten krijgen en van die momenten kan iedereen gebruik maken als men dat wil. De hele Corona verspreiding zit maar in 1 ding. De slappe hap in den Haag is er de oorzaak van en men is alleen maar bang voor de val van de economie. Neem Frankrijk daar kan ik respect voor hebben. Gisteren per direct alle horeca dicht (ook de restaurants) en de supermarkten een verbod op drank verkoop. Ja, het is nu eenmaal of het een (meer zieken en doden) of het andere (even geen alcoholgebruik of uit eten). Erg hé!!!!!!
   In arme landen buiten Europa moeten veel mensen het doen met niets of een handje rijst voor de hele dag. Wat zijn wij toch een verwend volkje. Even enkele weken het super luxe leven stilzetten en we zijn gelijk van slag. Triest, in en in TRIEST!!!!!!

   18 dagen geleden

   Geef een reactie

  • Ton Kuijler
   18 dagen geleden

   7 uur met een naderende 2e coronagolf heerlijk die gaan we weer instellen, wij hebben er geen problemen mee. Waar we wel problemen mee hebben is dat als ik later op de dag naar de bakker gaat, dat er dan volwassen vrouwen zijn die je gaan/willen passeren op een aangegeven gangpad van 1 meter breed met de 1,5 meter belijning op de vloer.

   18 dagen geleden

   Geef een reactie

  • FRATER
   16 dagen geleden

   Waarom een speciaal ‘ouderenuurtje’ ?

   Zou het virus wéten dat het een speciaal uurtje voor ouderen is en zich dan even in moet houden om die extra kwetsbare mensen niet aan te vallen ?
   Zou er onder die groep ‘kwetsbaren’ soms níét een eventueel besmet persoon kunnen zitten die het virus door zou kunnen geven ?

   Minder druk ? dat valt ook nog maar te bezien; met regelmaat is het op die ouderenuurtjes veel drukker dan op andere uren.

   En tussen 7 en 8 uur smorgens is , los van corona, sowieso níét ideaal want in veel gevallen ontbreekt er dan nog van alles in de schappen omdat de nieuwe voorraad dan nog niet geleverd en/of aangevuld is, dus grijp je van alles mis en moet je alsnog op een ander moment terug naar de winkel.

   En laat men vooral eens OPHOUDEN met die betutteling van ouderen en andere ‘kwetsbaren’ .
   Zij zijn heel goed in staat om ZELF te bepalen OF ze beschermd willen worden en OF zij wel of geen risico willen lopen.

   Nog los van de discussie hoe groot het risico op besmetting EN ziek worden nu eigenlijk écht is.

   16 dagen geleden

   Geef een reactie

  • Dagmar27
   16 dagen geleden

   Hier (Noord-Holland) is dit in iedere super van 7.00 – 8.00 uur ’s ochtends.
   De Albert Heijn, PLUS Supermarkt, Lidl en Jumbo Supermarkten breiden dit uit tot 9.00 uur in de ochtend.
   Bij DEEN Supermarkten is er in de avond ook nog een mogelijkheid van 19.00 – 20.00 uur.
   De Vomar Voordeelmarkt en ALDI bieden die mogelijkheid van 20.00 – 21.00 uur.

   Mooi hoor, die aandacht voor ouderen en kwetsbaren.
   Maar: worden andere klanten, niet zichtbaar oud of kwetsbaar, geweerd en zo ja, hoe?
   Heb nu al medelijden met de medewerkers.

   16 dagen geleden

   Geef een reactie

   • Dagmar27
    12 dagen geleden

    Aanvulling:
    Heb bij een aantal grote supers (4, t.w. Deen, Vomar, Aldi en Lidl) geïnformeerd naar het toelatingsbeleid tijdens het ‘ouderenuurtje’;
    Iedereen is en blijft welkom vanaf het moment dat de deuren openen tot de deuren sluiten.

    Vraag mij dan toch af waarom er het label ‘ouderenuurtje’ wordt gebruikt……

    12 dagen geleden

    Geef een reactie

  • JanKol
   12 dagen geleden

   Tja, dat “ouderen uurtje”…. Tijdens de eerst coronaperiode ben ik zegge en schrijve 2 keer naar het ouderen uurtje geweest. Daar ben ik, met mijn 80, niet erg van gecharmeerd geworden. De “oudjes” houden nergens rekening mee, staan in het pad tussen de stelingen gezellig de boel te blokkeren om bij te praten, zetten hun winkelwagen zodanig dat er niemand langs kan (en zijn boos als je die even wat opzij duwt) en houden totaal geen afstand. Wat anders is dat tijdens de “gewone” winkeluren. Dan wordt er, ook nu nog, veel meer rekening met je gehouden dan tijdens het ouderen uurtje. Overigens valt mij ook op dat veel ouderen het advies om een mondkapje te dragen negeren, om welke al dan niet zinvolle reden dan ook,
   Kortom voor mij hoeft dat ouderen uurtje niet en ik zal er ook geen gebruik van maken!

   12 dagen geleden

   Geef een reactie