RegisterenInloggen
zwemster
zwemster
meer dan een maand geleden

vervoersmachtiging

meer dan een maand geleden

Heden heb ik contact gehad met de vervoerslijn van Achmea Zilv. Kruis en vroeg een machtiging aan voor vervoer naar internist (ik heb al diverse machtigingen).
Ik kreeg logischerwijs de vraag naar welke instelling ik moest maar de volgende vraag vond ik niet logisch en dat was toen ik had gezegd dat ik naar de internist ging, wat voor behandeling het betrof, ik vroeg wat bedoelt u. Nou ze bedoelde wat ik mankeerde en waarom ik naar de internist ging. Toen ik deze dame van de vervoerslijn erop attendeerde dat ik eerst met een jurist ging overleggen of zij deze vraag wel mag stellen inzake privacy bood ze haar excuses aan en kwam met het zwakke excuus dat ze moest weten of het uit de basisverzekering of aanvullende verzekering kwam i.v.m. recht op zittend vervoer. Mijn antwoord was een internist is altijd basisverzekering en dat weet u heel goed. Ik ga u geen privacy gevoelige info geven. Het antwoord was toen dan pak ik u dossier er wel even bij. Blijkbaar proberen ze om als zorgverzekeraar alles van je te weten te komen en als je hier niet aan meewerkt dan pakken ze je dossier erbij en kunnen ze blijkbaar als vervoerslijn dus toch alles zien. Ik vraag mij af of het zover mag gaan dat een medewerker van de vervoerslijn in mijn dossier mag kijken om te zien voor wat voor behandeling ik naar de internist ga en wat mijn klacht is dat ik naar de internist moet.

  • Dagmar27
   meer dan een maand geleden

   Beste ‘Zwemster’,
   Bron: Rijksoverheid >Home>Onderwerpen>Rechten van patiënt en privacy>Uw zorgverzekeraar en uw medisch dossier>Mag een zorgverzekeraar in mijn medisch dossier kijken?
   Quote
   Uw zorgverzekeraar mag bepaalde gegevens uit uw dossier opvragen. Bijvoorbeeld bij uw huisarts. Hier gelden regels voor. Dit staat in de Zorgverzekeringswet en de Regeling zorgverzekering.
   Een zorgverzekeraar wil soms uitzoeken of:
   *u de zorg die u heeft gedeclareerd ook echt heeft ontvangen;
   *de ontvangen zorg op de juiste manier is gedeclareerd.
   Om dit te controleren is inzage in uw medisch dossier de laatste optie voor uw zorgverzekeraar. Eerst zal op andere manieren geprobeerd worden om de declaratie te controleren.
   Bij een zorgverzekeraar werken medisch adviseurs. De adviseurs hebben het medisch beroepsgeheim. Zij vragen de gegevens uit uw medisch dossier op bij uw zorgaanbieder. Uw zorgaanbieder is wettelijk verplicht de gegevens aan de zorgverzekeraar te verstrekken. De zorgaanbieder hoeft daarvoor geen toestemming te vragen aan u. De zorgverzeekeraar hoeft u hier ook niet over te informeren.
   Unquote

   Maar “juffrouw Annie van de vervoerslijn” zal geen medisch adviseur zijn en géén recht op inzage mógen hebben in uw dossier.

   Dagmar

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • zwemster
   meer dan een maand geleden

   u heeft mijn probleem niet begrepen als ik uw reactie lees. Het gaat erom dat als ik, al jaren zittend vervoer heb omdat ik rolstoelafhankelijk ben, dan moet vertellen waarom ik naar de internist moet.
   Er werd gevraagd wat ik mankeer dat ik naar de internist moet. Ik weet niet eens wat ik mankeer en moet daarom naar de internist dus wat een vraag van die tante Truus, ik ben geen arts en zei bel de arts maar en toen werd er gezegd die heeft beroepsgeheim nou ik ook ik heb pat. geheim.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

   • Dagmar27
    meer dan een maand geleden

    Beste ‘Zwemster’,

    Sorry, ik dácht dat u zich afvroeg hoe het zo kan zijn dat “juffrouw Annie van de vervoerslijn” in uw medisch dossier zou kunnen cq.mogen kijken. Kennelijk fout dus: mijn excuses.
    Dat u “juffrouw Annie van de vervoerslijn” geen info wilt (of kúnt geven omdat uzelf het niet weet) is uw (patiënten)recht.
    En dat ú over de houding van “juffrouw Annie van de vervoerslijn” kwaad ben vind ík 100% begrijpelijk.
    Dagmar.

    meer dan een maand geleden

    Geef een reactie

  • MathildeD
   meer dan een maand geleden

   De vervoerslijn keurt vergoeding van zittend ziekenvervoer toe, als u bijvoorbeeld bestraald moet worden. Daarom moeten zij weten wat er aan de hand is. Maar als zij uw dossier bij de hand hadden gehad, hadden ze direct gezien dat u rolstoelafhankelijk bent. Daarvoor kunt u altijd een vergoeding krijgen voor zittend vervoer. ( ook mensen die blind zijn kunnen aanspraak maken op zittend ziekenvervoer). Dus het was een niet noodzakelijke vraag in uw geval. Het meisje was in feite ondeskundig.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie