RegisterenInloggen

Waarom een bruine boterham niet gezonder is dan een witte

Een bruine boterham heeft een gezonder imago dan een witte boterham. Maar klopt het dat hoe donkerder het brood is, hoe gezonder het ook daadwerkelijk is? We vergelijken witbrood met bruinbrood en kijken ook meteen naar meergranenbrood en volkorenbrood.

Bruinbrood gezonder dan witbrood?

Witbrood wordt gemaakt van het binnenste, minst voedzame deel van de graankorrel, dat wordt vermalen tot bloem. De buitenkant van de graankorrel, met de voedzame vezels, mineralen en vitamines zijn daarom afwezig in witbrood. Het zorgt ook voor de lichte kleur. Bruinbrood wordt net als witbrood van bloem gemaakt, maar krijgt een extra kleurtje mee. In de vorm van mout of gekarameliseerde suiker. Mout is weliswaar een graansoort, maar voegt geen extra voedingswaarde toe. Dus al lijkt bruinbrood gezonder, het is eigenlijk slechts gekleurd witbrood en heeft net zo weinig essentiële voedingstoffen.

Verschil tussen bruine boterham en meergranenbrood

Bij de term meergranen zullen de meeste mensen denken dat dit weer een gezondere keuze is dan witbrood of bruinbrood. Dat klopt ook wel deels, want dergelijk brood bevat tenminste 3 graansoorten. Alleen kan het hoofdbestanddeel ook in dit geval nog steeds bloem zijn. Hoe donkerder het brood, hoe gezonder gaat dus ook hierbij niet op.

En brood met pitten en noten?

En dan zijn er nog de broden met allerlei noten, zaden en pitten. Die ingrediënten zijn op zichzelf wel gezond, maar u heeft er maar kleine hoeveelheden van nodig. Er zitten veel calorieën in. Eet er dus niet te veel van.

Volkorenbrood gezondste keuze

Daarmee zijn we bij de meest gezonde keuze aanbeland: volkorenbrood. Dat mag de naam alleen dragen als het gemaakt is van de volledige graankorrel. De term volkorenbrood is beschermd en wettelijk vastgelegd. Het bestaat 100 procent uit volkorenmeel, oftewel deze meelsoort bestaat uit de hele tarwekorrel. Daardoor is volkorenbrood het meest voedzaam en zit het vol vezels, mineralen en vitamines.

Conclusie

Zowel witbrood als bruinbrood bevat niet dezelfde voedingswaarden als een volkorenboterham en is daarmee eigenlijk niet meer dan een paar happen snelle suikers. Meergranenbrood zit er tussenin. Het beste is volkorenbrood. Maar helaas is het soms goed zoeken om in de supermarkt tussen al het bruine brood nog het volkoren te zien.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie