Registeren Inloggen

Europees proces tegen aanpak houtstookoverlast mislukt

De poging van een familie uit Oldenzaal om overlast van houtstook aan banden te laten leggen, is mislukt. De familie stapte hiervoor naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het Hof zegt dat de situatie van de familie niet onder de bescherming van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) valt.

Last van de overbuurman

De familie uit Oldenzaal heeft al jaren last van de overbuurman. Volgens de familie stookt hij zodanig zijn houtkachel, dat zij daar gezondheidsklachten van krijgen zoals last van hun luchtwegen. Ze vraagt de gemeente Oldenzaal om de overlast aan te pakken, maar de gemeente zegt dat ze geen rechtsmiddelen heeft. De familie stapt daarop in 2018 naar de rechter en de Raad van State, maar komt van een koude kermis thuis. Volgens de Raad is het oorzakelijk verband tussen de gezondheidsklachten van de protesterende familie en de houtkachel van de overbuurman, niet aangetoond. Maar de familie laat het er niet bij zitten.

Met crowdfunding naar het Europese Hof

Volgens advocaat Dirk Sanderink is het lastig houtstookoverlast aan te pakken. Omdat gemeentes niet handhaven, stappen sommige omwonenden daarom in het uiterste geval naar de rechter om handhaving af te dwingen. Maar in Nederland komen deze burgers volgens de advocaat niet ver. “Ze krijgen steevast de deksel op de neus, want de overheid neemt dit probleem niet serieus. Er is doorgaans niet eens een fijnstofmeting en de rechter neemt genoegen met een ruikende toezichthouder zonder vast te stellen wat de concentratie fijnstof bij woningen is.” Ook de familie komt bij de rechter en in hoger beroep niet ver. Ze zet daarom een crowdfundingsactie op en stapt met advocaat Sanderink naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Zaak is afgewezen

De advocaat wil dat er grenswaarden voor fijnstof uit houtrook komen. “De Nederlandse staat heeft de verplichting om regelgeving te maken die de burger beschermd tegen gevaren uit de omgeving, zoals ook bij geluidhinder of industriële activiteiten gebeurt.” Maar de zaak is in december afgewezen. Het Hof laat weten dat de situatie van de familie niet onder de bescherming van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) valt. Tegen de beslissing is geen hoger beroep meer mogelijk. “De vloer zakte onder mijn voeten vandaan toen ik het bericht hoorde.” vertelt de moeder van het gezin. “Wij vinden Nederland nalatig op dit gebied. Dit was onze laatste strohalm voor wet- en regelgeving om houtstookoverlast aan te pakken. Niet alleen voor ons, maar ook voor de gezondheid van de rest van Nederland.”

APK voor kachels en haarden

Overlast door houtstook in Nederland is groot. In november 2021 zegt de de helft van het MAX Opinie Panel last te hebben van houtstook. Omwonenden kunnen niet ventileren en klagen over rook en stank. Soms krijgen respondenten gezondheidsklachten. En dat is niet vreemd, want houtstook is schadelijk. Niet alleen voor de buren, maar ook voor de stoker zelf. De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) pleit daarom voor een jaarlijkse APK voor houtkachels.

Dit is waarom houtstookoverlast slecht aan te pakken is

Geef een reactie