Ik wil zonnepanelen, waar moet ik op letten?
Bekijk uw budget
Bekijk uw budget. Hoeveel geld heeft u beschikbaar voor zonnepanelen? Afhankelijk van uw verbruik en de grootte van uw huishouden, kosten zonnepanelen tussen de 5.000 en 10.000 euro. Dit is een flinke klap geld, maar ook een goede investering van spaargeld. Het terugverdienen van de zonnepanelen kost ongeveer 6 tot 10 jaar. Hierna zijn uw energiekosten minimaal. Bovendien stijgt de waarde van uw huis doordat dit een hoger energielabel krijgt. Het teveel aan opgewekte energie kunt u terugleveren aan uw energiemaatschappij. Hier krijgt u een vergoeding voor.
Zo bent u goedkoper uit
Om goedkoper uit te zijn kunt u rondvragen of er meer mensen in uw buurt zonnepanelen willen. De meeste bedrijven geven u korting als u met meerderen tegelijk zonnepanelen neemt. U zou ook nog een lening kunnen afsluiten. Daar krijgt u een voordelige rente bij. Het is mogelijk de BTW die u betaalt over de zonnepanelen terug te krijgen van de Belastingdienst. Dit bedraagt 21 procent van de aankoopprijs. U leest op de website van de Consumentenbond wat hiervan de voor- en nadelen zijn.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Het is belangrijk om te controleren hoeveel elektriciteit u jaarlijks verbruikt. Dan kunt u uitrekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om de benodigde energie op te wekken. Volgens de Consumentenbond heeft het gemiddelde huishouden zo’n 12 zonnepanelen nodig.
Is er genoeg ruimte?
Of u het gewenste aantal panelen ook kunt plaatsen, hangt af van uw huis. Is er genoeg ruimte op uw dak? Vangt uw dak genoeg zon? Een dakkapel of een pijp op uw dak geeft schaduw. De schaduw zorgt voor minder opbrengt van uw zonnepanelen.
Soorten zonnepanelen
Bij het aanschaffen van zonnepanelen kunt u kiezen uit verschillende opties. De meest voorkomende zijn blauwe of zwarte panelen. Blauwe zonnepanelen zijn meestal gemaakt van polykristallijn (poly) en zwarte zonnepanelen van monokristallijn (mono). De verschillen in werking tussen deze panelen zijn klein en staan beschreven op de website van de Consumentenbond. Het is vooral een smaakkwestie. Wat vindt u het mooiste voor op uw dak?
Zo werkt de installatie
Een zonne-installatie bestaat uit 3 onderdelen: een omvormer, de panelen en een monitoringssysteem. De panelen liggen op uw dak en vangen de zonnestralen op. De omvormer zet de zonne-energie die de panelen opvangen om in elektriciteit. Met een monitoringssysteem houdt u bij hoeveel energie u opwekt.
Zonneboiler
U kunt uw zonne-installatie combineren met een zonneboiler voor warm water. Met de warmte van de zon kunt u water opwarmen voor de afwas of douche. Door een zonneboiler gaat de gasrekening omlaag.
Installatiebedrijf kiezen
Heeft u genoeg onderzoek gedaan? Kies dan een vakkundig bedrijf om de zonnepanelen te plaatsen. Bijvoorbeeld een bedrijf met een keurmerk. Onder het keurmerk Zonnekeur vallen bedrijven die panelen leveren die getest zijn en kwaliteit, veiligheid en zekerheid bieden. Verschillende bedrijven bieden verschillende opties voor het installeren van zonnepanelen. Niet elk bedrijf gebruikt dezelfde panelen, of levert dezelfde minimum hoeveelheid. Nodig verschillende bedrijven uit om u te adviseren. Kies het bedrijf dat levert wat het beste bij uw situatie past.
Wat doet het zonnepanelenbedrijf?
Het bedrijf dat de panelen levert maakt van tevoren een ‘legplan’. Het ‘legplan’ brengt in beeld hoe de panelen op uw dak komen te liggen. Dit kan op afstand met de computer gemaakt worden of ter plekke. Ook levert het zonnepaneelbedrijf een offerte met de kosten. Vraag vooraf of het plan en de offerte vrijblijvend zijn. Stemt u in met het legplan en de offerte, dan kan het installatiebedrijf aan de slag.
Panelen schoonmaken
Eenmaal geïnstalleerd, vragen zonnepanelen niet veel onderhoud. Als ze op een schuin dak liggen hoeft u ze niet schoon te maken. Ze spoelen schoon door de regen. Als u een rand om de panelen heeft, blijft daar soms viezigheid achter. Om de paar jaar kunt u deze rand schoonmaken. Als u merkt dat u minder opwekt terwijl de panelen goed werken en er genoeg zon is, kan dat liggen aan vuil. Dan weet u dat u toch uw zonnepanelen moet schoonspoelen. Zorg daarbij dat u geen harde borstels of schoonmaakmiddel gebruikt. U beschadigt dan de beschermlaag van de panelen. U kunt deze riskante klus natuurlijk ook uitbesteden aan het bedrijf dat uw panelen geïnstalleerd heeft, of een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf.
Alternatieven voor zonnepanelen
Is uw huis niet geschikt voor zonnepanelen? U kunt ook op een andere manier uw energiegebruik verduurzamen. Bijvoorbeeld door af te nemen bij een energieleverancier die groene stroom levert. Dit is stroom die duurzaam wordt geproduceerd. Het heeft een onuitputtelijke bron zoals de zon, wind of water. Op de website van de Consumentenbond kunt u vinden welke energieleveranciers het groenste zijn.
Panelen huren
Is het kopen van zonnepanelen voor u te duur? U kunt de panelen ook huren. De panelen liggen dan wel op uw dak, maar u hoeft niet in één keer een groot bedrag te betalen. U betaalt dan per maand.
Investering zonnepark
U kunt ook investeren in de productie van groene energie, zonder zelf groene energie te gebruiken. Dit kan door geld te geven voor de bouw van een zonnepark. Over dit geld krijgt u rente. Als het zonnepark veel oplevert krijgt u meer geld. Als het zonnepark af is, krijgt u uw investeringsbedrag terug.
Bron: De Consumentenbond, Milieu Centraal