Registeren Inloggen

Waarom krijgen we geen rente op ons spaargeld?

Wie is er niet opgegroeid met het idee dat het goed is om spaargeld naar de bank te brengen, want de bank geeft rente over het gespaarde bedrag? Maar tijden veranderen. ABN AMRO heeft als eerste grote bank de spaarrente verlaagd naar 0 procent en het zal niet lang meer duren of de andere banken volgen. Maar waarom krijgen we geen rente meer over ons spaargeld?

Spaargeld op de bank

Vroeger is het niet meer dan normaal dat we ons spaargeld naar de bank brengen. De belangrijkste reden voor de consument is de rente over het spaartegoed, soms wel 4 tot 5 procent. Meer sparen is dan nog aantrekkelijk. Naast dat het aantrekkelijk is voor de consument, is de bank ook geïnteresseerd in ons geld. Het is een eenvoudige manier voor de bank om aan geld te komen wat zij weer gebruiken.

Europese Centrale Bank

Door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is er behoorlijk wat veranderd. De banken hebben geen tekort aan geld en het geld dat er is, is tegen heel goedkope tarieven te krijgen. De ECB verstrekt dit geld aan banken, dus ze zijn dus niet meer afhankelijk van het geld van de consument. Dat kost hen alleen maar geld, want ze moeten er rente over uitkeren.

Banken stallen nu het geld voor een bepaalde tijd bij de ECB, zogeheten spaardeposito. De ECB rekent vervolgens depositorente. De rente was -0,1 procent en is nu -0,5 procent. Banken moeten dus fors meer betalen om hun geld te stallen. Voor ABN AMRO reden genoeg om dit ook naar de consument door te belasten door de spaarrente te verlagen naar 0 procent. Ook andere banken zullen volgen.

Inflatie

Het beleid van de ECB is het handhaven van prijsstabiliteit en de inflatie, stijging van het prijspeil. De inflatie is nu rond de 2 procent. De reden is om de economie te stimuleren. Want door de inflatie koopt u minder voor hetzelfde geld. Het is dan niet interessant om te sparen, omdat het geld op termijn minder waard wordt.  De bedoeling is dat mensen minder sparen en meer uitgeven, de economie een impuls geven. De inflatie, lage rente, zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat we tegen een aantrekkelijk tarief kunnen lenen. En dat is precies wat de ECB voor ogen heeft. Want als we meer uitgeven kan dat leiden tot een hogere inflatie. Maar deze strategie lijkt niet voldoende te werken. Het inflatiedoel van 2 procent wordt al heel lang niet bereikt, waardoor de ECB steeds meer moet doen om de economie aan te jagen.

Rente onder de 0 procent

Of de rentes weer omhoog gaan is nog maar de vraag. Voorlopig sparen we er nog lustig op los. Economen zeggen dat het komt door de vergrijzing.  Een grote groep babyboomers consumeert de laatste decennia minder en zet meer geld weg. En we zijn ons steeds meer bewust dat we zelf voor onze ‘oude dag’ moeten zorgen, dus geld apart moeten zetten. Toch zal de ECB het beleid te zijner tijd aan moeten passen. Maar aangezien we met velen in de Europese Unie zitten, kan dit alleen stapsgewijs. Voor een aantal lidstaten zijn de risico’s te groot als het beleid ineens wordt aangepast. Of banken echt overstappen naar een negatieve spaarrente is de vraag. Want ze kunnen het zich ook niet permitteren dat klanten al hun spaar tegoeden ineens weghalen. De Rabobank laat in een verklaring op de website weten ‘niet van plan te zijn de rente beneden nul te brengen voor klanten met een deposito van 100.000 euro en geeft aan dat sparen nog steeds zinvol is’.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reactie

    Helaas is het beleid van de ECBzo dat onze eigen banken er ons geld MOETEN onderbrengen .
    Met ons geld is de infrastructuur in de zuidelijke lidstaten aanzienlijk verbeterd doormiddel van torenhoge subsidies.
    Ook ontvangen ze aanzienlijke leningen tegen zeer lage rentes.
    Denk bv.aan Griekenland die al dat geld wel nooit terug zal betalen.
    Nu rijst de vraag : Waarom moeten onze banken zulke omvangrijke kapitalen van onze spaargelden en pensioen potten bij de ECB onderbrengen ??
    Tevens vloeit hieruit de volgende vraag : Wat hebben wij voor een voordeel van dit ECBbeleid en tevens dus het EUbeleid ?
    Het is al met al zeer verontrustend voor ons nijvere en spaarzame landje dat de dupe is van het onverantwoordelijke gedrag/ beleid van de zuidelijke lidstaten.
    Wij betalen al 3,5 miljard teveel aan Brussel die we dus jaarlijks zomaar kwijt zijn.
    Toch wil Brussel dat Nederland “nogmeer gaat bijdragen” en dat terwijl wij al per inwoner de hoogste bijdrage gerekend per inwoner betalen van heel Europa.
    Deze ongebreidelde geldzucht van Brussel/ECB. kan zo niet doorgaan .
    Het scheelt Engeland straks vele miljarden en we zijn benieuwd hoe het daar zal gaan ? De handel/in-export gaat gewoon door .
    Alleen onze export bedrijven ondervinden meer rompslomp
    (export papperassen)