Arbeidsmarkt schreeuwt om zij-instromers

vrijdag, 8 april 2022 19:50 NPO 2

Wie toch al was uitgekeken op zijn beroep kan in deze tijd gemakkelijk overstappen naar ander werk. Vooral in de techniek, de bouw, de zorg en het onderwijs staan ze te springen om zij-instromers.

Krapte op de arbeidsmarkt wordt steeds meer voelbaar, ook voor consumenten. Lange wachttijden op Schiphol en soms minder treinen bij de NS door personeelskrapte. De ouderenzorg loopt op z’n tandvlees door gebrek aan medewerkers. En ook in de bouw, de techniekbranche, bij gemeentes en het onderwijs zijn grote personeelstekorten. Voor wie toch al twijfelde aan zijn baan of zelfs zijn beroep, nu kunt u overstappen.

Rob Dijkhof (54) werkte 35 jaar voor verzekeraar Achmea. Als hij na een reorganisatie zonder baan komt te zitten, besluit hij, na tussenkomst van een loopbaancoach, iets radicaal anders te gaan doen. Rob laat zich omscholen tot timmerman. Van bureauwerk naar handenwerk. Ook Wiegert Linde (38) komt uit de financiële sector en ook hij gooit het roer om. Wiegert gaat het onderwijs in. Van 13 jaar Aegon naar economieles geven op een vmbo-school. Best een grote stap, noemt hij het. Want lesgeven is niet alleen kennis overdragen maar ook orde handhaven en motiveren.

Elles de Bruin bespreekt de noodzaak voor meer personeel en de mogelijkheden om van carrière te wisselen met Piet Rietman, econoom bij ABN AMRO en loopbaancoach Margreet Jonker.

En verder: Forse belastingaanslag voor wie saldolijfrentepolis heeft
Maria van den Heuvel (84) moet bijna 30.000 euro aan de fiscus betalen omdat ze naast haar AOW iedere maand 1000 euro ontvangt uit een saldolijfrente. Deze saldolijfrente is een inkomensverzekering die ze in 1995 begon met een flink startbedrag, uit de verkoop van haar huis. Al jaren betaalt ze hier inkomstenbelasting over. Maar door een wetswijziging is dit jaar de belastingaanslag ineens hoger dan de lijfrente én haar AOW bij elkaar opgeteld. Mevrouw Van den Heuvel komt hierdoor in grote financiële problemen. En ze is niet de enige.

MAX Ombudsman Rogier de Haan zoekt uit hoe dit kan en of hier nog wat aan te doen is voor mevrouw Van den Heuvel en andere houders van zo’n saldolijfrente.