Criminelen jagen op banktegoeden senioren

vrijdag, 24 mei 2019 19:10 NPO 2

Buitenlandse criminelen jagen op de miljarden die 65-plussers op hun bankrekeningen hebben staan. Zij bellen senioren met een aantrekkelijk beleggingsvoorstel. Maar wie in deze babbeltrucs trapt, kan al zijn geld kwijtraken. Kunnen banken hun rekeninghouders hier tegen beschermen?

De 3,3 miljoen 65-plussers in Nederland hebben samen naar schatting 120 miljard euro op hun rekening staan. Gemiddeld circa 36.000 euro. Buitenlandse criminelen azen op dit geld. Via telefonische babbeltrucs verleiden ze senioren om geld te steken in beleggingsavonturen.

Lu Langeveld (72) wordt vanuit Londen gebeld door een crimineel. Die verleidt haar om geld te beleggen via het belegginsprogramma Get Financial. De betrouwbaar klinkende dame laat haar een programma installeren waarmee het bedrijf kan meekijken en -klikken op haar computer. In de week erna wordt in 5 dagen tijd 5 keer 20.000 euro van haar ABN Amro-bankrekening overgeschreven naar een Duitse bankrekening. Dat geld is ze kwijt.

Moet de bank van Langeveld niet ingrijpen na zulke ongebruikelijke transacties? En wat valt het slachtoffer zelf te verwijten? Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland en Marius Hupkes, de advocaat van Langeveld gaan erover in gesprek in de studio van Meldpunt.

Verder in Meldpunt: Het boetebeleid van de overheid drijft tot wanhoop. Vanwege zijn toenemende mantelzorgtaken voor zijn zieke vrouw Tonny, schiet de belastingaangifte van Cees van Egmond erbij in. Na een aantal jaren lopen de verzuimboetes op tot meer dan 11.000 euro. Om deze te betalen stelt meneer Van Egmond andere betalingen uit. De ene schuld leidt tot de andere. Tot het echtpaar uit hun huurhuis gezet dreigt te worden. Nationale ombudsman Reinier van Zutphen is verontwaardigd over de manier waarop overheidsinstanties boetes innen. Door langs elkaar heen te innen komen mensen verder in de financiële problemen.