Gesjoemel met port

vrijdag, 14 januari 2022 21:05 NPO 2

Hoe ouder een port wijn hoe lekkerder, maar ook hoe duurder. Maar kloppen de leeftijden op de etiketten van flessen port wel? Meldpunt onderzoekt de werkelijke leeftijd van 10 en 20 jaar oude Tawny ports. De resultaten zijn verbijsterend. Want de port blijkt vaak jonger dan op het etiket.

Port is rode wijn waar extra alcohol aan toe is gevoegd. Het wint aan smaak als het langer rijpt op eiken houten vaten. Consumenten betalen extra voor een oudere, smaakvollere port uit een goed oogstjaar. Eline Fens is portliefhebber. “Port en een goede kaasplank zijn een perfecte match. Een ideale afsluiter van een gezellige avond,” zegt ze. “Maar welke port ik koop, hangt ook af van mijn budget.”

Een 20 jaar oude port kost tussen de 30 en 35 euro. Maar is de port in de fles ook echt zo oud als het etiket aangeeft? Meldpunt laat flessen port onderzoeken door Centrum voor Isotopen Onderzoek (CIO) van de Universiteit van Groningen. Met behulp van koolstof-14 metingen stellen zij de exacte leeftijd van de port vast.

Meldpunt legt de verbluffende uitkomsten voor aan de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). In de studio reageren Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Wijnhandelaren en culinair journalist Eelco van Wieringen.