Huishoudelijke zorg & Prostaatkanker

vrijdag, 23 januari 2015 18:40 NPO 2

Bij het Nationaal Meldpunt Ouderenzorg zijn verschillende meldingen binnengekomen over de keukentafelgesprekken over bijvoorbeeld zorg in huis. Bij veel mensen is de zorg gehalveerd of zelfs geschrapt. Waarop hebben deze mensen recht? Hoe kan u zich het beste voorbereiden op een keukentafelgesprek? En hoe gaat u in bezwaar als u het er niet met de gegeven indicatie eens bent? We praten hierover met onder andere advocaat Matthijs Vermaat en Mona Keijzer van het CDA.

Prostaatkanker is de meest voorkomende soort kanker bij mannen. 1 op de 7 mannen krijgt in zijn leven de diagnose prostaatkanker. De manier waarop prostaatkanker momenteel wordt opgespoord is pijnlijk en niet heel nauwkeurig. Onderzoeker Massimo Mischi heeft ontdekt hoe de kanker zichtbaar gemaakt kan worden via een echografie. Hoe effectief is deze nieuwe methode, en welke voordelen zijn er? We praten erover met arts urologie Arnoud Postema.

Mevrouw Selie uit Amsterdam is 85 jaar. Bij de geboorte van haar oudste kind is waarschijnlijk een ruggenwervel beschadigd en sindsdien heeft ze rugpijn. Om die pijn te beperken draagt ze al bijna 50 jaar een orthopedisch korset. Een nieuw korset moet altijd op maat gemaakt worden. De kosten werden altijd vergoed door de zorgverzekeraar, maar nu wil Agis ineens niet meer betalen. Maar waarom niet? MAX Ombudsman zoekt het uit.

Presentatie: Elles de Bruin.