Overdosis cafeïnepillen

vrijdag, 22 februari 2019 20:10 NPO 2

David van Dugteren (20) neemt in februari 2018 een handvol cafeïnepillen en krijgt een hartstilstand als gevolg. Hij overleeft, maar mist sindsdien beide onderbenen en hij heeft er een hersenbeschadiging aan overgehouden. Zijn vader Hans waarschuwt voor de gevaren van cafeïnepillen.

David is zeker niet de enige die ongewenste gezondheidseffecten van cafeïnepillen heeft ervaren. Volgens het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) is het aantal meldingen over lichamelijke bijwerkingen na het gebruik van pure cafeïne van 2016 op 2017 verdubbeld. In veel gevallen was er meer cafeïne gebruikt dan de aanbevolen dosering op de verpakking.

Dr. Jeroen Verwiel, internist-intensivist van het Radboudumc in Nijmegen, reageert. Hij ziet David vorig jaar binnenkomen op de intensive care en behandelt hem. Ook klinisch farmacoloog/toxicoloog professor dr. Daan Touw waarschuwt voor de risico’s van cafeïnepillen. Moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) strengere voorwaarden stellen aan de verkoop van cafeïnepillen? Benno Bruggink van de NVWA legt uit waarom dit niet gebeurt.

Verder grote verwarring rond het scheiden van plastic afval. Er zijn zoveel soorten plastic: wat moet nou in welke afvalbak? Anne Kluivers van Milieu Centraal geeft toelichting.

En jarenlang berekent het CAK een te lage eigen bijdrage in de zorgkosten voor de familie Harms. Vlak na het overlijden van zijn vrouw moet meneer Harms ineens €6200,- extra betalen. MAX Ombudsman Rogier de Haan zoekt uit of het CAK dit wel mag eisen.