Simpele incassotruc dupeert particulieren en goede doelen

vrijdag, 15 februari 2019 20:10 NPO 2

Wie bij een doorlopende of eenmalige incassomachtiging een bankrekeningnummer invult van een ander persoon, bedrijf of goededoelenorganisatie, heeft grote kans dat het geld zonder dat dit opvalt met succes wordt afgeschreven. Daardoor kunnen kwaadwillenden ‘gratis winkelen’ bij bijvoorbeeld webshops, kranten, telefoonproviders of energiebedrijven. Moeten de incassoregels worden aangescherpt? En hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van incassofraude?

Verder: hoe weet je of een crowdfundingsactie in de haak is of niet? Dagelijks worden donatieacties opgezet, zoals onlangs nog voor de oud-bokser Rudi Lubbers of de acteurs uit de tv-serie Pippi Langkous. Mooie initiatieven, maar hoe weet je of het geld op de juiste plek komt en aan het beloofde doel wordt besteed? En wat gebeurt er met het geld, of als er veel meer geld wordt opgehaald? Regels en toezicht zijn er niet. Moet dat niet anders? Roline de Wilde, directeur van het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving), vertelt erover.

En MAX Ombudsman Jeanine Janssen onderzoekt een zaak van een mevrouw die een iPad bestelde bij een Nederlandstalige webshop van een buitenlands bedrijf. Ze betaalde, maar ontving nooit haar iPad.