Steeds meer mensen verslaafd aan zware pijnstillers

vrijdag, 17 mei 2019 19:10 NPO 2

Het gebruik van zware, verslavende pijnstillers is de afgelopen tien jaar explosief gestegen van een kleine 600 duizend gebruikers in 2008 naar bijna 1,2 miljoen in 2018. Een flink deel van hen zijn senioren. Waar komt deze stijging vandaan, wat zijn de gevolgen en wat valt hieraan te doen?

“Ik ben een junk”, zegt Henk Roesink (75) in een reportage in Meldpunt. Al zeventien jaar kampt hij met nek- en rugklachten en slikt daarvoor dagelijks tramadol, de zware pijnstiller die in Nederland het meest wordt voorgeschreven. Met veel pijn en moeite halveerde meneer Roesink zijn dosis van vier naar twee pillen van 50 milligram per dag. Maar hij wil er helemaal vanaf. En dat lukt hem niet zonder hulp. Meldpunt gaat met hem langs zijn apotheek om te zien hoe hij kan afbouwen en welke alternatieven er voor hem zijn.

Presentatrice Elles de Bruin gaat in gesprek met Anke Lambooij van Instituut Verantwoord Medicijngebruik en huisarts Jos van Bemmel die al langer de noodklok luidt over bovenmatig gebruik van zware pijnstillers.

Ook aandacht voor criminelen die zich voordoen als deurwaarders. Kijkers melden de redactie van Meldpunt dat zij via de mail dwangbevelen ontvangen voor nepfacturen. Hoe kun je deze nagemaakte dwangbevelen herkennen en wat kun je ertegen doen? Paul Otter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders legt het uit samen met MAX Ombudsman Jeanine Janssen.