Verkopers aan de deur voor een dubieuze goede-doelen-stichting

vrijdag, 5 april 2019 19:15 NPO 2

Deze weken wordt veel geld opgehaald voor goede doelen. Soms gebeurt dat in combinatie met de verkoop van een product, zoals bijvoorbeeld een set wenskaarten. Hoe weet de consument of de opbrengst op de juiste plek terecht komt?

Meldpunt ontvangt waarschuwingen van kijkers over de stichting Lach met een kind. De collectanten van deze organisatie verkopen wenskaarten aan de deur en stellen dat de opbrengst naar zieke kinderen gaat. Maar klopt dit wel? We spreken een oud-medewerker, gaan op zoek naar de persoon achter de stichting en confronteren hem met onze bevindingen. Kan de stichting aantonen dat het geld echt naar zieke kinderen gaat?

Map van der Wilden van het Centraal Bureau Fondsenwerving waarschuwt voor dit soort schimmige goede doelen en legt in de uitzending uit hoe je kunt zien of een collectant betrouwbaar is.

Oud-presentatrice Violet Falkenburg is opgelicht via de online berichtendienst WhatsApp. Falkenburg, die tegenwoordig presentatie- en communicatietrainingen geeft, maakt maar liefst 7500 euro van haar Rabobank-rekening over naar een fraudeur die zich voordoet als haar 37-jarige dochter Hanna. “Dit soort oplichters verdiepen zich in jouw persoonlijke leven, ze weten wie je kinderen zijn en zelfs hoe je met ze communiceert,” zegt MAX Ombudsman Rogier de Haan die in de studio toelichting geeft. Ook Richard Oprins van Rabobank is te gast. Hoe gaat de bank om met dit soort fraude en krijg je nog iets vergoed?