Vertrouwen in de tandarts en gezondheidapps

vrijdag, 9 januari 2015 18:42 NPO 2

Stel: u gaat naar een nieuwe tandarts. Waar uw oude tandarts zei dat uw gebit er prima uitziet, zegt de nieuwe dat er van alles moet gebeuren. Tijd voor Meldpunt neemt de proef op de som: één persoon gaat naar vijf verschillende tandartsen en krijgt vijf verschillende diagnoses. Maar wie heeft er gelijk? Hoe komt het dat de verschillen in diagnose zo groot zijn? En is het toezicht op tandartsen wel scherp genoeg? We praten erover met de beroepsvereniging van tandartsen KNMT, tandartsopleider ACTA en patiëntenorganisatie NPCF.

Er komen steeds meer apps waar u uw gezondheid mee in de gaten kunt houden. Waar uw telefoon nu alleen nog toestemming vraagt voor het gebruik van de camera, vraagt die straks om toestemming voor het meten van de bloeddruk en de hartslag. Er is ook een weegschaal op de markt, waarmee u online uw resultaten kunt delen met bijvoorbeeld vrienden of kennissen. Trendwatcher en gadgetfanaat Vincent Evers vertelt voor de voor- en nadelen.

Afgelopen zomer is de stekker getrokken uit de Nationale Slijtersbon. Consumenten konden de bonnen, die onbeperkt geldig waren, tot nog maar 15 december 2014 verzilveren. Maar niet iedereen was hiervan op de hoogte en veel consumenten zitten nu met een bon, die ze niet meer kunnen inleveren. Mag dit zomaar? We praten erover met Jeanine Janssen van de MAX Ombudsman.

Presentatie: Elles de Bruin