Vraagtekens bij cashloze samenleving

woensdag, 4 oktober 2017 19:20 NPO 2

Op steeds minder plekken kun je betalen met contant geld. Pinautomaten en bankkantoren verdwijnen. Winkeliers en busbedrijven schakelen soms over op pin only. Dat is veiliger en goedkoper, zeggen ze. Toch zweren nog steeds veel consumenten bij contant geld, om grip te houden op de uitgaven en de privacy.

Vooral oudere consumenten hebben nog steeds de voorkeur voor contante betalingen. Wie nog niet handig is met internetbankieren of betaalapps kan niet goed bijhouden hoeveel geld ze uitgeven of hoeveel er nog op de rekening staat. En cash geld is ook handig om de kleinkinderen een cadeautje te geven of de schoonmaakhulp te betalen.
Desondanks neemt het pinnen in Nederland verder toe; de cashloze samenleving komt er aan.

We praten in de studio over de voor- en nadelen daarvan met Ancilla van de Leest, voorvechtster van privacy en Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland.

En Max Ombudsman Rogier de Haan duikt in een pensioenkwestie van twee mannen die tijdens hun werk arbeidsongeschikt werden. Omdat zij een formulier over een premievrije voortzetting van hun pensioenopbouw niet hadden ingevuld, lopen ze nu duizenden euro’s aan pensioen mis. Terwijl pensioenfondsen eerder beloofd hadden hiermee coulant om te gaan.