Wachtlijsten verpleeghuizen lopen hard op

vrijdag, 7 juni 2019 19:10 NPO 2

De wachtlijsten voor verpleeghuizen lopen op, terwijl de echte vergrijzing nog moet beginnen. Wanneer komen er nieuwe verpleeghuisplekken bij? En wie gaat de zorg verlenen?

Al 5 jaar groeien de wachtlijsten voor verpleeghuizen. Maar in 2018 gaat het wel heel snel. Hierdoor worden wachttijden langer. Meneer Fieret staat al een jaar op een wachtlijst voor een verpleeghuis en moet nóg een jaar wachten. Hij is diabeet, heeft een pacemaker, een stoma en een urologisch probleem. Ook lijdt hij aan dementie. Ondanks deze problemen woont hij zelfstandig met ondersteuning van thuiszorg. De zoon van Fieret maakt zich grote zorgen om zijn vader omdat die grote delen van de dag alleen is. Ook de wijkverpleegkundige vindt het onverantwoord. “Deze meneer heeft meer zorg nodig”, zegt zij. “We doen hem tekort.”

Iemand kan pas op de wachtlijst worden geplaatst als hij of zij voldoet aan strenge toelatingseisen. De situatie is dan al schrijnend, zegt Gert-Jan Waterink, directeur van Utrechtse zorgorganisatie Careyn in Meldpunt. “Iedere maand wachten is dan te lang.”

Om de grote vraag naar verpleeghuisplekken op te vangen, worden er verpleeghuizen bijgebouwd, maar veel te weinig. Meldpunt neemt een kijkje bij nieuwbouw in Ermelo. En wie gaat de komende jaren de zorg verlenen? Presentatrice Elles de Bruin bezoekt een praktijkles ouderenzorg op een ROC in Twente.

In de studio reageren Katja van Essen, verpleegkundig specialist en verbonden aan de beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen (V&VN), Nienke Nieuwenhuizen, specialist ouderengeneeskunde en tevens voorzitter van de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso) en Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van ActiZ, de organisatie van zorgondernemers.