Zoon steelt drie miljoen euro van moeder

vrijdag, 12 januari 2024 19:55 NPO 2

Onder de dekmantel van mantelzorg stelen de broer en schoonzus van Gerard* meer dan drie miljoen euro van hun vermogende moeder, die op hoge leeftijd is. De broer en zijn vrouw besteden het aan vakanties, parfums, sieraden en andere luxeproducten. Is diefstal door mantelzorgers te voorkomen?

Gerard vertelt zijn verhaal onherkenbaar in Meldpunt. De familiekwestie ligt uiterst gevoelig. Zijn vermogende ouders hebben een leven lang hard gewerkt in een goedlopende eigen zaak. Nadat vader overlijdt en moeder steeds meer afhankelijk is van hulp, wordt vastgoed verkocht en verdwijnt haar banktegoed als sneeuw voor de zon.

Gerard wint een civiele rechtszaak tegen zijn broer. De broer van Gerard heeft in deze kwestie hoger beroep ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank. Dit hoger beroep loopt nog.
Gerard wil dat zijn broer ook strafrechtelijk wordt vervolgd. Het Openbaar Ministerie kiest er echter voor deze zaak niet op te pakken. Elles de Bruin bespreekt deze kwestie met fiscaal jurist en executeur Nickey Smelt.

* Op verzoek van Gerard gebruiken we niet zijn echte naam.