De woningmarkt trekt ietsje aan: starters profiteren van keerzijde huurwet en ouderlijke hulp
Dat de woningmarkt weer ietsje opkrabbelt, ligt deels aan de Wet Betaalbare Huur van voormalig minister Hugo de Jonge. Die koppelt maximumbedragen aan ‘middenhuur’. Nadeel is dat het verhuren van woningen minder aantrekkelijk is. Huurwoningen gaan zo in de verkoop. Goed nieuws voor kopers, vooral starters, minder goed voor huurders.
De een zijn dood is de ander zijn brood: starters kopen huurhuizen
De Wet Betaalbare Huur bevat strengere regels, een verbod op tijdelijke huurcontracten en zwaardere belasting op huurinkomsten. Dat blijft niet zonder gevolgen: veel particuliere verhuurders zetten, omdat ze ervaren dat verhuur niet meer loont, hun woningen te koop. De een zijn dood is de ander zijn brood: starters kopen huurhuizen. De woningmarkt veert een beetje op.
Uit cijfers van de NVM blijkt dat in het eerste kwartaal van 2025 bijna 1 op de 5 verkochte woningen een voormalige huurwoning is; in steden als Amsterdam en Rotterdam zelfs 2 op de 5. Veel van deze woningen zijn relatief kleine en betaalbare appartementen. Laat dat nou net zijn wat starters zoeken.
Starters slaan hun slag op de woningmarkt
Deze ‘verkoopgolf’ biedt starters onverwachts een unieke kans om toe te treden tot de koopmarkt. De gemiddelde verkoopprijs van woningen daalt hierdoor licht naar 473.000 euro, terwijl de prijs van voormalige huurwoningen op 404.000 euro ligt. Starters slaan dus hun slag, vooral in de stedelijke gebieden.
Opvallende stijging van hypotheekaanvragen door jongeren tot 25 jaar
Een opvallende parallelle ontwikkeling is de explosieve stijging van hypotheekaanvragen bij jongeren tot 25 jaar: maar liefst +144 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Opmerkelijk is dat 2 op de 5 van deze jonge kopers single zijn. Dat is vreemd aangezien het inkomen van een alleenstaande vaak niet genoeg is voor een woning. Toch lukt het velen. Dat komt dan weer door spaargeld, hogere lonen en vooral schenkingen van ouders.
Uit het Woononderzoek 2024 van ING blijkt dat het aantal starters dat een schenking ontvangt van ouders flink is toegenomen: van 19 procent in 2018 naar 31 procent in 2024. Ook het gemiddeld geschonken bedrag groeide: van 40.000 naar 58.000 euro. De verdeling laat zien dat 9 procent 1 ton of meer krijgt, terwijl 6 procent minder dan 25.000 euro ontvangt. Toch koopt nog altijd 69 procent van de starters zonder hulp, simpelweg omdat niet iedereen rijke ouders heeft.
Aan de huurzijde zijn ze minder enthousiast over die opleving op de woningmarkt
De keerzijde van deze ontwikkeling is groot. Huurders – ook al vooral starters – krijgen het steeds moeilijker doordat het aanbod aan huurwoningen afneemt. De situatie op de huurmarkt wordt volgens de NVM ‘schrijnend’. Bovendien dragen die schenkingen bij aan prijsverhogingen op de woningmarkt, vooral in regio’s waar de krapte toch al groot is. Starters mét schenking bieden meer en richten zich op duurdere woningen in populaire buurten. Dat leidt tot verdere ongelijkheid. Zo versterkt vermogen het bezit van nog meer vermogen. Dat is een vicieuze cirkel die de woningmarkt verder verdeelt.
55-plussers doen meer hypotheekaanvragen
Er is nóg een parallelle ontwikkeling op de woningmarkt waar hypotheekadviseursketen De Hypotheker op wijst: 55-plussers vragen volgens een eigen recent onderzoek momenteel meer hypotheken aan (21 procent meer dan verleden jaar in dezelfde periode). Dat komt omdat zij hun huidige woning willen verbeteren of verduurzamen.
De oorzaak is een tekort aan geschikte seniorenwoningen, die voldoen aan hun wensen (zoals gelijkvloers en in de eigen buurt). In plaats van te verhuizen, kiezen veel ouderen er dan maar voor om hun bestaande woning aan te passen en levensloopbestendig te maken. Dat bevordert de doorstroming op de woningbouw niet echt, stelt De Hypotheker vast in het onderzoek. Ook Hypotheken Data Netwerk (HDN) ziet meer hypotheekaanvragen uit deze hoek komen. Steeds meer zestigplussers maken gebruik van de overwaarde zegt deze organisatie. Dat geld kan gestoken worden in een verbouwing.
(Bron: NVM, ING, ANP, NU, De Hypotheker, HDN. Foto: ANP)
Huurbescherming: Tweede Kamer stemt voor Wet betaalbare huur bij middenhuur in vrije sector