Registeren Inloggen

Deze helmen zijn toegestaan op de snorfiets

Sinds 1 januari 2023 moeten alle snorfietsers en eventuele passagiers verplicht een helm op. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 100 euro. Maar er zijn meer hoofddeksels toegestaan dan alleen de standaard brommerhelm. Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland geeft uitleg.

Scheve blikken

In de steden Amsterdam en Utrecht geldt al langer een helmplicht. Met een snorfiets op het fietspad rijden, is in deze steden dan ook verboden. Maar sinds 1 januari moeten snorfietsers in de rest van Nederland ook een helm op, terwijl zij alleen op het fietspad mogen. En dat levert scheve blikken op, zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. “Men vindt het raar dat e-bikers die even hard gaan, geen helm op hoeven. Het zou de duidelijkheid vergroten wanneer alle snorfietsers in heel Nederland op de rijbaan mogen waar dat veilig kan. Verkeersregels moeten zoveel mogelijk eenduidig zijn om verwarring te voorkomen. In grote en middelgrote steden zijn fietspaden vooral tijdens de spitsuren te vol en met de verplaatsing naar de rijbaan is er minder sprake van ongelukken tussen snorfietsers en fietsers.”

Minder verkoop

Vanwege de helmplicht zijn afgelopen jaar aanzienlijk minder snorfietsen verkocht in Nederland. Volgens brancheorganisatie RAI Vereniging zijn in 2022 in totaal 29.571 nieuwe snorfietsen verkocht. Dat is een daling van ruim 40 procent vergeleken met het jaar ervoor. “En wie wel een snorfiets heeft, laat die vanwege de helmplicht soms ook opvoeren. Door de begrenzer er af te halen, wordt een snorfiets een scooter.” zegt Stomphorst.

Soorten helmen

Wie denkt dat alleen met een brommerhelm volstaat, heeft het mis. U kunt ook kiezen voor een motorfietshelm. Deze helmen zijn gemaakt voor bescherming van het hoofd bij snelheden van 45 kilometer per uur. Gemiddeld weegt een motorfietshelm tussen de 1 à 2 kilo. Ze hebben vaak weinig tot geen ventilatie. Hierdoor is de omgeving slecht te horen. Stomphorst adviseert om alleen goedkeurde helmen te dragen. “Een goedgekeurde brom- of motorfietshelm is te herkennen aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer. En elk cijfer staat voor een EU-land. De in Nederland goedgekeurde helmen krijgen het cijfer 4. Maar alle in de EU-goedgekeurde helmen voldoen.”

Oren vrij

Voor wie een hekel heeft aan het dragen van een brommerhelm, kan een goedgekeurde speed-pedelec-helm uitkomst bieden, zegt Stomphorst. “Het voordeel van deze helmen is dat de oren vaak vrij zijn. Daardoor hoor je de omgeving ook beter. En ze wegen vaak veel minder dan een brommerhelm.” Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is voorzien van markering NTA 8776:2016. Wie geen helm op wil, maar toch wat harder wil gaan, kan voor een e-bike kiezen. Maar ook daar is het advies van Veilig Verkeer Nederland om wel bescherming te dragen.

(Foto: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Ik heb juist een electrische snorscooter (25 km) gekocht omdat ik persé op het fietspad wil blijven omdat ik dat veiliger vind. Een tweedehands pedelec helm aangeschaft en snorren maar. Dat ik door gewone e-bikes wordt ingehaald neem ik op de koop toe, maar ook die zouden aan de helmplicht moeten…….