Registeren Inloggen

Autogarages sjoemelen met APK-keuring

Diverse autogarages gebruiken trucs om dure rekeningen voor APK-keuringen te kunnen sturen. Ze rekenen hoge bedragen voor reparaties die soms helemaal niet nodig zijn. Dat blijkt uit onderzoek van De Consumentenbond.

De Consumentenbond laat 12 auto’s keuren bij 11 garages. Hierbij worden de onderzoekers geconfronteerd met meerdere onnodige en dure reparaties. Zo komt een auto niet door de keuring. De reden, remmen die vervangen moeten worden. Kosten: €500. Uit een tweede controle bij een andere garage blijkt dat er helemaal geen gebreken zijn, en ook de controleur van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) constateert geen remproblemen.

Drukzetten

Het probleem is volgens De Consumentenbond dat je telefonisch contact hebt met de garage als er iets kapot is. Dan geef je gelijk aan of het gerepareerd moet worden. Zonder het defect met eigen ogen te zien moet je beslissen. Uit het onderzoek blijkt tevens dat klanten onderdruk worden gezet. Garages dreigen dat auto’s niet de weg op mogen als het defect niet wordt verholpen. Daardoor zijn klanten eerder geneigd de reparatie uit te voeren.

Advies

De Consumentenbond heeft een aantal tips voor autobezitters. Zo voorkom je misverstanden en problemen na de keuring. De bond adviseert mensen om, na een APK-keuring, altijd het keuringsrapport en de factuur meenemen. Bij oudere auto’s is het verstandig om naar een garage te gaan die alleen APK-keuringen doet. En dus geen reparaties. Deze bedrijven hebben geen belang bij reparaties. En daarom zullen zij dan ook geen onnodig defect melden.

RDW

De Rijksdienst voor het wegverkeer zegt dat er maar weinig misgaat. De RDW is verantwoordelijk voor de APK-keuring en vindt zich niet in de berichten van De Consumentenbond.

 

(BRON: Consumentenbond)

Geef een reactie