80 procent van supermarktaanbod niet in de Schijf van Vijf: wat vinden de supermarkten?
Supermarkten willen niet in de uitzending van Meldpunt op 16 mei geïnterviewd worden over ongezond eten in de supermarkt. Aan Dirk, Aldi, Plus, Lidl, Jumbo en Albert Heijn hebben we gevraagd wat zij vinden van de constatering dat het aanbod levensmiddelen voor 80 procent ongezond is. Alleen de laatste 3 geven hierop een schriftelijk antwoord.
Dit zeggen supermarkten over 80 procent ongezond aanbod
Albert Heijn schrijft, net als de andere supermarkten, dat ze gezond eten willen stimuleren. Dit zegt deze supermarkt te doen door te streven naar 35 procent gezonde levensmiddelen in 2030. Maar dan alleen van hun eigen huismerk. Antwoord op onze vraag wat ze vinden van het feit dat hun gehele assortiment maar voor 20 procent binnen de Schijf van Vijf valt, krijgen we niet.
Wel laat AH weten dat “klanten worden geïnspireerd door bijvoorbeeld gezonde recepten in (magazine) de Allerhande en de AH Mijn Leefstijlcoach-app.” En dat inmiddels “diverse vleeswaren, zoals hamburgers, ontbijtspek en gegrilde kipfilet gemiddeld 20 procent minder zout bevatten.” Dat in vergelijking met het assortiment van 2023. Ook is sinds dat jaar “de hoeveelheid verzadigd vet in onze naturel-, bolognese- en paprikachips met bijna 30 procent verlaagd,” schrijft Albert Heijn.
Jumbo zegt dat hun huismerk artikelen inmiddels voor 40 procent binnen de Schijf van Vijf vallen. Over het gehele aanbod van eten in de schappen van deze supermarkt, dus ook het aanbod van A-merken schrijft Jumbo ons: “Onze invloed op A-merken is minimaal.”
Lidl schrijft ons ook dat 20 procent van het aanbod gezond is: “Wij willen dat in 2025 38 procent van onze voedselverkopen van zowel eigenmerkproducten als A-merken afkomstig is van producten uit de Schijf van Vijf.” Verder zegt Lidl ernaar te streven “dat 60 procent van de verkochte eiwitten plantaardig is, 25 procent van onze graanverkopen bestaat uit volkoren producten en de omzet van biologische groente en fruit is verdubbeld ten opzichte van 2022.”
Centraal Bureau Levensmiddelenhandel
Dirk, Aldi en Plus verwijzen naar het statement van de brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Ook de brancheorganisatie is uitgenodigd voor een interview in de studio, maar geeft als enige reactie onderstaand statement. Op de vraag wat ze er van vinden dat 80 procent van de producten in de supermarkten ongezond is, gaat het CBL niet concreet in.
Statement:
“Een goede gezondheid vormt de basis van een goed leven. Daarom is het voor supermarkten een cruciaal onderdeel van de bedrijfsvoering. Daarom dragen zij een duidelijke verantwoordelijkheid in het bevorderen van gezondere keuzes door een evenwicht te zoeken tussen de keuzevrijheid van de consument en het creëren van een gezonde voedselomgeving. Concreet wordt er dagelijks onder andere ingezet op voedselkeuzelogo Nutri-Score, het stimuleren van een meer plantaardig eetpatroon, het beperken van kindermarketing (op huismerkproducten) en het stapsgewijs verbeteren van huismerkproducten door het gehalte aan zout, suiker en verzadigd vet te verlagen (Nationale Aanpak Productverbetering).”
Wat vindt u?
Wat vindt u van het huidige aanbod in de supermarkten? Moet hier iets aan veranderen? Wij horen graag hoe u hierover denkt. Daarom hebben wij een vragenlijst gemaakt. Moet de overheid gezond leven bijvoorbeeld meer stimuleren? En zo ja, tot hoe ver mag dat gaan? De vragenlijst kunt u via deze link invullen.
(Foto: Shutterstock)
Gezonder eten: pas op met deze producten die (onverwacht) veel suiker bevatten
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik vind dat het positieve vaak uit het oog wordt verloren. Zo hoorde ik in jullie uitzending bijvoorbeeld dat Ekoplaza als beste supermarkt qua gezond eten uit de bus kwam. Waarom wordt deze supermarkt dan verder geen een keer genoemd in de uitzending en gaat het alleen over de slechte supermarkten, wat zeker ook belicht moet worden, maar ik mis een verdiende promotie voor Ekoplaza en zorgen dat kijkers deze supermarkt ook leren kennen en weten waar ze zitten en wat dat voor supermarkt is. Nadeel bij Ekoplaza is wel dat het duur is natuurlijk. Ikzelf als alleenstaande moeder zit bijvoorbeeld een heel stuk onder bijstandsniveau. Maar zelfs ik spaar nu en dan geld op om bijvoorbeeld af en toe een pot Tahin te kunnen kopen bij de Ekoplaza. Dat voelt goed als je met aandacht naar goede voeding kijkt, zelfs als er maar kleine beetjes mogelijk zijn. Een ander idee zou zijn vanuit organisaties die initiatieven voor arme mensen hebben dat die gaan inzetten op cadeaubonnen voor de Ekoplaza in gebieden waar die zitten. Is een goeie voor bijvoorbeeld de Linda Foundation ook die bonnen uitgeeft voor de Albert Heijn. En nog meer inzetten op gezond eten en ook makkelijke recepten bijvoorbeeld voor gezonde gerechten bij de voedselbank waar ikzelf ook afhankelijk van ben. Maar voor de mensen die het wel kunnen betalen: Ga naar de Ekoplaza voor zover dat kan en zet met de hele samenleving in op verandering bij de overige supermarkten waar het niet goed gaat met gezond aanbod.