Registeren Inloggen

Nutri-Score is ingevoerd in Nederland. Dit houdt het in

Het Nutri-Score-logo, dat de voedingswaarde aangeeft, staat al op veel voedingsproducten bij diverse supermarktketens. Maar per 1 januari 2024 is het officieel ingevoerd in ons land. Hoe werkt het?

Waar komt de Nutri-Score vandaan?

Oorspronkelijk is het systeem ontwikkeld door onafhankelijke wetenschappers op verzoek van de Franse overheid, die ook eigenaar is. In ons land zijn behalve de Consumentenbond, 2 achtereenvolgende staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport warme pleitbezorgers van het systeem: eerst Paul Blokhuis (2017-2022), ook de man achter het Nationaal Preventieakkoord, dat met preventie het krakende zorgsysteem wil ontzien. De vraag die wel altijd boven de markt blijft hangen is of die preventieve aanpak eigenlijk wel werkt. Zijn opvolger op het ministerie van WVS Martin van Ooijen, heeft nu dan eindelijk de Nutri-Score er doorgekregen, maar dat is niet zonder slag of stoot gegaan. De kritiek op het systeem is aanvankelijk namelijk groot (zie onder).

Een publiekscampagne moet Nutri-Score bekender maken dit jaar. Waakhond Foodwatch is voor verplichte invoering in heel Europa, samen met een groep EU-landen. Nutri-Score is nog niet officieel ingevoerd in de EU, maar enkele lidstaten naast initiatiefnemer Frankrijk zoals Duitsland, België, Luxemburg, Spanje en Zwitserland hebben het wel al geadopteerd.

Hoe luidt de aanvankelijke kritiek?

In Nederland is de Nutri-Score aanvankelijk flink bekritiseerd, vooral in vergelijking met de oude vertrouwde Schijf van Vijf. Het dilemma is simpel: een product dat niet op de Schijf van Vijf voorkomt, kan tóch heel hoog scoren op onderdelen. Dat is verwarrend voor het publiek. Hoe de Nutri-Score precies werkt, kunt u hieronder lezen. Dan wordt het vanzelf wel duidelijk.

Voedingsdeskundigen bekritiseerden bijvoorbeeld de positieve indeling van producten, zoals pizza’s met de beste scores. Daarom is er eerst een nieuwe rekenmethode ingevoerd. Daarbij wordt onder meer strenger gekeken naar vezels en suikers in producten. Zo is de Nutri-Score meer naar de Schijf van Vijf toegegroeid. Er is een bepaalde overlap, alhoewel nooit voor de volle 100 procent.

De kritiek van de experts slaat verder ook op de bezorgdheid over mogelijke manipulatie van voedingswaarden door fabrikanten. Het ministerie van VWS verwacht echter dat Nutri-Score producenten zal stimuleren om gezondere producten te maken.

Hoe werkt de Nutri-Score?

Nutri-Score geeft producten een score met kleuren en letters op basis van voedingswaarde (zie foto bij dit artikel). Hoe werkt dat precies?

  • Pluspunten voor: eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten, noten
  • Minpunten voor: energiegehalte, suikers, verzadigd vet, zout
  • Producten krijgen een A tot E-classificatie op basis van de totaalscore

De letter A en donkergroen betekent heel goed, bij de letter E en rood is het juist niet goed voor de gezondheid.

Waarmee vergelijkt de Nutri-Score eigenlijk?

Nutri-Score vergelijkt producten binnen dezelfde categorie. Dat is een gegeven waar het Voedingscentrum vanaf het begin hard op heeft gehamerd. Het is vooral handig voor producten buiten de bekende Schijf van Vijf, zoals sauzen, frisdranken, koeken, pizza’s, en snacks, valt er te lezen op hun website. Het Voedingscentrum benadrukt het belang van het controleren of een product in de Schijf van Vijf staat. Dat blijft altijd leidend, terwijl Nutri-Score bijvoorbeeld verschillende soorten ontbijtkoek onderling vergelijkt, maar dus niet onvergelijkbare zaken als ontbijtkoek met sauzen.

(Bron: Rijksoverheid, RIVM, Foodwatch, Voedingscentrum, Consumentenbond, NRC, De Volkskrant. Foto: ANP)

We blijven te dik, roken en drinken nog te veel. Helpt de preventieve aanpak wel?

Geef een reactie

Reactie

    […] Nutri-Score is ingevoerd in Nederland. Dit houdt het in […]