Registeren Inloggen

Hoe hygiënisch zijn maaltijdboxen van bezorgers? Dit is de situatie in ons land

Loopt de voedselveiligheid gevaar door de maaltijdboxen waarmee bezorgers werken? Een artikel in het Italiaanse gastronomische tijdschrift Gambero Rosso onthult dat die bezorgdozen een broeinest van bacteriën zijn. Meldpunt vraagt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar de situatie in ons land.

Waar komt die angst voor onhygiënische maaltijdboxen vandaan?

Als het Italiaanse culinaire magazine Gambero Rosso zegt dat er 200 verschillende bacteriesoorten voorkomen in bezorgboxen van maaltijdbezorgers, gaan alle alarmbellen rinkelen. Ze gooien er nog een schepje bovenop, door te onthullen dat dit 3 maal zoveel is als normaal gesproken wordt aangetroffen op de vloer van restaurants. Bepaalde zaken in zulke maaltijdboxen zijn met het oog waarneembaar. Sauzen die uit een verpakking lekken, maken de boel er niet frisser op.

Ook kan een kind begrijpen dat koude sushi niet bovenop een warme pizza vervoerd moet worden. Maar in de praktijk gebeurt het. Dat komt de versheid van bijvoorbeeld vis en rijst bepaald niet ten goede. Het hoeft niet altijd zo overduidelijk te zijn: op het oog kan zo’n bezorgdoos van binnen brandschoon zijn, maar bacteriën zijn onzichtbaar. Onderzoek in een laboratorium legt alles bloot.

Hoe zit het met de hygiëne bij maaltijdboxen in ons land?

Het bovenstaande liegt er natuurlijk niet om. Het werpt de vraag op, hoe het met de hygiëne bij voedselkoeriers in Nederland zit. Waarom zou de uitkomst hier anders zijn dan in een land als Italië? “De aanleiding van dat artikel in dat Italiaanse blad was dat onze evenknie in Italië onderzoek had gedaan naar bezorgboxen,” zegt Bjorn Elsebroek, perswoordvoerder van de NVWA. “Maar al voordat dat artikel is verschenen, waren wij zelfstandig al een onderzoek gestart. We verwachten de uitslag van dat onderzoek in het najaar te gaan publiceren.”

Controle bij restaurants doet de NVWA overigens al jaren. Sinds september 2020 publiceert het zelfs een lijst van ‘vieze restaurants’ met naam en toenaam.

Zijn er klachten binnengekomen bij de NVWA over hygiëne?

De voedselveiligheid was niet direct aan de orde bij de start van het onderzoek naar maaltijdboxen bij de NVWA, zegt Elsebroek. “Er waren geen meldingen binnengekomen. Ook was er geen sprake van dat mensen ziek waren geworden na het eten van bezorgmaaltijden.” Het blijkt een zelfstandig onderzoek te betreffen. Het is nu eenmaal de taak van de NVWA om dit soort zaken uit te zoeken. En er komen voortdurend nieuwe aandachtspunten bij, zoals nu deze bezorgboxen. “Tijdens corona heeft voedselbezorging aan huis een hoge vlucht genomen. Dat is in feite nog steeds zo.”

Wie ie verantwoordelijk voor een hygiënische bezorging?

In principe is de ondernemer verantwoordelijk voor een hygiënische bezorging van voedsel. Dat kan een grote marktspeler zijn, maar ook de snackbar om de hoek die bezorgingen doet. Of de zzp’er, die is ingehuurd als koerier. Individuele koeriers krijgen instructies van hun opdrachtgevers om te zorgen dat hun bezorgboxen regelmatig schoongemaakt moeten worden.

(Bron: NVWA, De Telegraaf, archief. Foto: ANP)

De NVWA publiceert gegevens vieze restaurants

Geef een reactie