Registeren Inloggen

Verdwijnt vitamine C als u versgeperst sap laat staan?

Als u versgeperst sinaasappelsap laat staan, verdwijnen dan de vitaminen? En kunt u jus d’orange drinken met yoghurt? Voedingsdeskundige Astrid Postma beantwoordt al uw vragen over sinaasappelsap.

Vervliegen de vitamines in sinaasappelsap als u het even laat staan?

“Of u de sinaasappelsap meteen opdrinkt of een half uurtje laat staan na het persen, dat maakt niet zo veel uit”, vertelt Astrid Postma, voedingsdeskundige. De vitamine C verdwijnt als u het vers geperste sap uren laat staan en het blootgesteld wordt aan licht en lucht. Als u sinaasappelsap wilt bewaren, kunt u dat het beste doen in de koelkast. “Bewaar het in een kan die niet doorzichtig is en goed afgesloten is”, adviseert Postma.

Fabel of feit? Jus d’orange niet met yoghurt mengen

Het is een fabel dat u sinaasappelsap niet met yoghurt mag mengen. “Het kan geen kwaad en er gebeurt niks geks in uw maag.”

Bevordert vitamine C de opname van ijzer?

Vitamine C bevordert de opname van ijzer. U kunt daarom het beste jus of een sinaasappel combineren met een boterham. “De ijzer uit uw brood wordt dan extra goed opgenomen.”

Sinaasappel persen of opeten?

“Het beste is om uw sinaasappel op te eten”, vertelt Postma. “Alle vitamine C zit verpakt in de partjes.” Er zit minder suiker in één sinaasappel dan in één glas sinaasappelsap. Ook zit u veel voller als u de sinaasappel eet in plaats van uitperst en drinkt.

Kan ik over datum medicijnen gebruiken?

Medicijnen hebben een houdbaarheidsdatum. Maar hoe belangrijk is het dat u zich daar aan houdt? Kunt u paracetamol die al jaren in uw kast ligt nog gebruiken? Bekijk het antwoord van een apotheker.

Geef een reactie