Registeren Inloggen

Kan ik medicijnen met verlopen houdbaarheidsdatum nog gebruiken?

Medicijnen hebben een houdbaarheidsdatum. Maar hoe belangrijk is het dat u zich daar aan houdt? Kunt u paracetamol die al jaren in uw kast ligt nog gebruiken? Apotheker Martin Woltermann beantwoordt deze vraag uit onze community.

Houdbaarheidsdatum

Op het doosje van de paracetamol staat een houdbaarheidsdatum. Wat gebeurt er als u na het verlopen van die datum de paracetamol toch gebruikt? De pillen zitten in een luchtdichte verpakking. Daar kan toch niets mee gebeuren?

Omgekeerde werking

Dat is niet helemaal waar, legt apotheker Martin Woltermann uit. “Hoe langer u paracetamol bewaart, hoe minder de werking wordt.” Er kan ook een ontledingsreactie ontstaan. Dit is een reactie waarbij de chemische verbinding van een medicijn afbreekt. “Er ontstaan dan ontledingsproducten die giftig kunnen zijn voor bijvoorbeeld uw lever. Hierdoor kunt u nierschade, maag- darmklachten of hoofdpijn krijgen.” Een paracetamol waarvan de datum is verlopen zou dus omgekeerd kunnen werken.

Geen duidelijke grens

Volgens Woltermann is er altijd een marge. “Één week na de houdbaarheidsdatum is het medicijn niet meteen niet meer goed. Of na 1 maand, 3 maanden of 1 jaar.” Maar u wilt wel graag dat een middel goed werkt en het geen giftige stoffen bevat. “Daarom is het beter om u gewoon aan de houdbaarheidsdatum te houden. Het is namelijk niet duidelijk waar de grens ligt tussen een goed werkend medicijn en een medicijn dat niet meer werkt en giftig is”, adviseert Woltermann.

Pas op met vloeistoffen

Voor een vloeibaar medicijn geldt dit nog sterker. Dit kunt u beter niet meer gebruiken als het medicijn is verlopen. “Bij oogdruppels bijvoorbeeld kunnen er snel bacteriën groeien in de vloeistof. En deze bacteriën wilt u natuurlijk niet in uw oog. Pas daarom op dat u niet over de houdsbaarheidsdatum gaat met een vloeibaar medicijn.”

Medicijnen weggooien

Zijn uw medicijnen over de datum? Dan kunt u deze inleveren bij uw apotheek. U kunt ze ook zelf weggooien bij het klein chemisch afval. Als u ze inlevert bij uw apotheker is het belangrijk dat u:

 • Alleen de strips inlevert, zonder doosje
 • Etiketten verwijdert waar persoonlijke informatie opstaat
 • Gebruikte naalden in een naaldencontainer of naaldenbeker doet. Deze krijgt u gratis van uw apotheker als u daar ook de naalden heeft gekocht.

Bron: ‘Wijs met medicijnen‘ van KNMP

Geef een reactie

Reacties (7)

  Wéér een item over houdbaarheid.
  Houdbaarheid is een kreet die de producent instelt om de omzet te waarborgen. Nagenoeg alle producten zijn behoorlijk langer houdbaar en bruikbaar dan wordt opgegeven. Hierdoor valt die kreet voor mij ook onder graaierij…

  Ja er wordt veel gepraat over houdbaarheid. Voor veel dingen is het niet belangrijk.
  Je proeft/ruikt of ziet het wel. Toch zijn er wel producten waar ik voorzichtig mee ben.
  O.a. medicijnen vooral zalfjes en drankjes , vis en kip. Lijkt me niet allemaal graaierij.
  Durft persoon hieronder niet met eigen naam reactie te geven? Stoer.
  Riet van Kempen.

  Mijn moeder had al plus minus 30 jaar een flesje Haarlemmerolie in de (warme) kast staan.
  Ik kreeg daar een lepel van toen ik snip verkouden was en ik dacht dat ik dood ging , werkelijk.
  Nee dat flesje mocht niet weg , dat hielp tegen alles zei ze…….

  Ik heb in de schuur ook olie staan , maar da s kruipolie , die kruipt dus alleen.

  Beste AJLPD, ik hoop dat u niet ziek word van medicijnen die u in moet nemen die over de datum zijn. en waarom zijn het graaiers dat meld u er niet bij, durf hier op te antwoorden.

  […] Medicijnen weggooien. Zijn uw medicijnen over de datum? Dan kunt u deze inleveren bij uw apotheek. U kunt ze ook zelf weggooien bij het klein … read more […]

  […] Kan ik medicijnen met verlopen houdbaarheidsdatum nog … […]