Registeren Inloggen

Elles de Bruin: Hoe verdeelt u de mantelzorg?

Elles de Bruin schrijft iedere 2 weken een column over iets dat haar opvalt, dwarszit of wat ze simpelweg heeft meegemaakt. Deze week schrijft Elles over mantelzorg en de spanningen die dit kan opleveren binnen families.

5 miljoen mantelzorgers

Er zijn in Nederland op dit moment 5 miljoen mantelzorgers. En als gevolg van de vergrijzing zal de vraag naar mantelzorg in de toekomst enorm toenemen. Daarbij wonen ouderen tegenwoordig langer thuis en doen ze meer aanspraak op familie en de omgeving.

Conflicten in familie

Maar het geven van die hulp is voor sommige mensen een intensieve opdracht. Zeker als ze een baan hebben, kinderen moeten verzorgen en soms ook ver van de hulpbehoevende vader of moeder wonen. Af en toe hoor ik geluiden dat dit tot conflicten in de familie leidt. Waarom moet Marie die bij moeder om de hoek woont voor elke klus op komen dagen? En Piet niet? Hij mag dan wel verderop wonen, maar het is toch ook zijn moeder? Soms kunnen die ruzies hoog oplopen.

Wilt u erover praten?

In de podcast ‘We hebben ruzie’, die collega Jantine Stoel en ik maakten, stuiten we op ernstige familieconflicten rondom mantelzorg. ‘Meldpunt’ maakt hier dit voorjaar een uitzending over. Want hoe pak je het nou goed aan: mantelzorg samen met familieleden? Hoe verdeel je de taken? Is deze kwestie voor u herkenbaar en wilt u hierover vertellen? Mail dan naar: meldpunt@omroepmax.nl en zet ook uw telefoonnummer erbij. Dankuwel.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie