Registeren Inloggen

Steeds meer mensen willen voedsel uit eigen moestuin

Het verbouwen van groenten als tomaten, wortels of komkommers in eigen tuin wordt steeds populairder, dat stelt IVN Natuureducatie. De vraag naar informatie, tips en cursussen over moestuinieren is de afgelopen weken flink toegenomen.

Veel bezoekers met vragen

Momenteel wordt de online Natuuracademie van IVN dagelijks bezocht door honderden Nederlanders. Volgens Maarten Bruns is dat begonnen aan het begin van het moestuinseizoen, zo’n drie weken geleden. ,,Wat ons betreft is het goed nieuws, want wie zijn eigen groente verbouwt, komt dichter bij de natuur.’’

Moestuinieren is gezond en duurzaam

Het mooie van moestuinieren is dat iedereen het in principe kan doen. En u heeft zelf het groeiproces in de hand. Hierdoor weet je ook zeker dat de producten die je kweekt onbespoten en daarmee gezonder zijn. Daar ben je in de supermarkt namelijk niet altijd even zeker van. Daarnaast bespaart u op transport en verpakkingsmaterialen door producten zelf te kweken in plaats van in de supermarkt te kopen.

Ook geeft het een extra dimensie aan gezond eten. Gezond eten is natuurlijk belangrijk voor mensen. In het algemeen, maar ook in de strijd tegen covid. Mensen met overgewicht komen bovenmatig vaak met covidklachten in het ziekenhuis terecht. Een nadeel is er natuurlijk ook: het vraagt minimaal een aantal weken geduld en tijd om zelfvoorzienend te kunnen zijn.

Hoe begin je een moestuin?

Zelf groente, fruit en kruiden kweken is leuk, maar succesvol oogsten is best lastig. Want wanneer, waar en hoe moet u zaaien? Wanneer mogen stekjes naar buiten? En hoe zorgt u voor veel oogst? IVN helpt u met een online moestuincursus. Deze cursus is bedoeld voor volwassenen en kennis van moestuinieren is niet nodig. De belangrijkste tip: kies voor een goede plek. De meeste groenten zijn zonaanbidders, dus is een plek met tussen de zes en acht uur zon ideaal.

Bron: ANP / IVN

Geef een reactie