Registeren Inloggen

Consumentenbond: Kruidenmix bevat bijna geen kruiden

Een zakje of potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen. De rest is goedkope opvulling, zoals zout, (paneer)meel, suikers of groente. Terwijl de verpakking vaak iets heel anders doet geloven. Dat ontdekte de Consumentenbond tijdens een steekproef.

Weinig kruiden

De Consumentenbond onderzocht verschillende soorten kruidenmixen van verschillende merken. De bekeken kruidenmixen zijn voor vis, vlees, sauzen en hele maaltijden. Maar in deze mixen blijken weinig kruiden te zitten. Om dit op te vangen gebruiken fabrikanten andere goedkope ingrediënten zoals zout, paneermeel, suiker en groentepoeder. Zo bevat de kruidenmix voor gehakt van Jumbo slechts 0,04 procent kruiden en zitten er in de stoofmix runderlapjes van Maggi zelfs helemaal geen kruiden en specerijen. Ook salademixen van Calvé bevatten voornamelijk suiker en hooguit 12 procent kruiden.

Zout

Ook zout wordt heel veel gebruikt. Al helemaal bij kruidenmixen voor vlees. Daar zit tot 77 procent zout in. En volgens de Consumentenbond is dat niet alleen zonde van je geld, maar ook slecht voor je gezondheid. Want je krijgt namelijk te makkelijk te veel zout binnen.

In bijvoorbeeld de mix voor ‘kip traditioneel’ van Verstegen, zit 69 procent zout. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ”De Mix voor kip traditioneel van Verstegen bijvoorbeeld levert 3,5 gram zout per portie op. Dat is al meer dan de helft van de geadviseerde maximale hoeveelheid zout per dag.” Want de geadviseerde maximale hoeveelheid zout per dag is 6 gram. En onder andere door dit soort zoute mixen krijgt zo’n 80 procent van de Nederlanders te veel zout binnen.

 Misleiding

”Knollen voor citroenen verkopen. Dat gevoel krijgen wij bij de resultaten van dit onderzoek”, zo schrijft de Consumentenbond. Want als consument verwacht je bij kruidenmixen vooral kruiden en specerijen, geen groentepoeder of paneermeel. Maar niet alle merken misleiden hun consumenten op deze manier. Want het merk Souq verkoopt wél pure kruiden en specerijen. Ook bij de mixen van Euroma hoeven consumenten niet bang te zijn voor zout of paneermeel. Maar met de claims ‘100% pure en natuurlijke kruiden en specerijen’ en ‘Pure kruidenmelange’ in combinatie met soms veel groentepoeder is dit merk ook niet altijd even eerlijk.

Moet anders

De Consumentenbond wil daarom strengere regels die misleidende verpakkingen en het toevoegen van grote hoeveelheden zout tegengaan. Want, zo zegt Molenaar: ‘Keer op keer blijkt dat we dit niet kunnen overlaten aan de fabrikanten.’

 

‘Kom met regels voor ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten’

Geef een reactie