Registeren Inloggen

‘Kom met regels voor ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten’

Er moeten duidelijkere regels komen voor het gebruik van termen als ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten. Nu worden deze claims nog te vaak door fabrikanten misbruikt, zo stelt de Consumentenbond. De organisatie pleit daarom voor richtlijnen om misleiding en onduidelijkheid tegen te gaan.

Nauwelijks regels in Warenwet

In de Warenwet staan nauwelijks regels voor claims ‘met natuurlijke ingrediënten’, ‘100% natuurlijk’ en ‘puur’. Toch nemen consumenten deze termen vaak serieus en associëren zij dit met gezond. Fabrikanten spelen daar handig op in. Ze gebruiken dit soort uitspraken om hun producten te pas en te onpas een gezondere uitstraling te geven.

Fabrikanten geven er eigen draai aan

Aangezien niet is vastgelegd hoe fabrikanten de claims ‘puur’ en ‘natuurlijk’ mogen gebruiken, geven ze er allemaal hun eigen draai aan. De deur staat daarmee wagenwijd open voor misleiding. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘We komen termen als ‘natuurlijk’ en ‘puur’ tegen op producten die niet bepaald gezond zijn. Denk aan ranja, cola, sausmix, koek, suikerklontjes, winegums en chips.’

Enquête onder consumenten

Ook is onderzocht hoe consumenten kijken naar claims als ‘100% natuurlijk’, ‘met natuurlijke ingrediënten’ en ‘puur’. Deze claims associëren consumenten vooral met producten zoals groente, fruit, eieren, zuivel, vers vlees en verse vis. Niet met snoep, saus, frisdrank en chips.

Ruim de helft vindt ‘natuurlijk’ niet passen bij een voedingsmiddel dat in een fabriek is bewerkt. Ook denkt ongeveer driekwart bij ‘natuurlijk’ vooral aan biologische producten zonder E-nummers en kunstmatige ingrediënten. Driekwart van de consumenten wil dat er heldere regels komen voor het gebruik van dit soort termen.

Europese regels

De Consumentenbond sluit zich hierbij aan en pleit voor Europese regels om misleiding met claims als ‘puur’ en ‘natuurlijk’ uit te bannen. In afwachting daarvan moet de Nederlandse overheid vast richtlijnen opstellen. Ook roept de bond fabrikanten op om loze claims zo snel mogelijk van hun verpakkingen te halen.

In enkele landen, waaronder Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, zijn er al richtlijnen. Daar mogen ‘natuurlijke producten’ alleen bewerkt zijn via traditionele processen, zoals je die zelf zou uitvoeren. In het Verenigd Koninkrijk mag ‘puur’ alleen worden gebruikt voor producten die uit slechts één ingrediënt bestaan.

Waar kun je op letten?

Let allereerst op de ingrediënten die in een product zitten. Over het algemeen kun je stellen: hoe minder erin zit, hoe puurder. Kies verder voor producten met het Biologisch-, EKO-, of Demeter-keurmerk. Deze bevatten meestal minder toevoegingen. Kies daarnaast gezonder door te letten op de Nutri-score of check in de voedingswaardetabel de hoeveelheid suiker en verzadigd vet.

Meer maatregelen nodig voor gezondere leefstijl

Om Nederlanders te helpen met een gezondere leefstijl zijn daarnaast meer maatregelen van de overheid nodig. Zo zou groente en fruit goedkoper moeten worden en ongezond eten juist duurder. Het komende kabinet moet deze en andere ingrepen verankeren in het nieuwe regeerakkoord. Dat zeiden hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum en hoogleraar voeding & gezondheid Jaap Seidell in een eerdere uitzending van MAX Meldpunt.

Bron: Consumentenbond

Geef een reactie