Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Nu overheidsmaatregelen nodig voor gezondere leefstijl

Om Nederlanders te helpen met een gezondere leefstijl zijn meer maatregelen van de overheid nodig. Zo zou groente en fruit goedkoper moeten worden en ongezond eten juist duurder. Het komende kabinet moet deze en andere ingrepen verankeren in het nieuwe regeerakkoord. Dat zeggen hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum en hoogleraar voeding & gezondheid Jaap Seidell.

Overgewicht en corona

De helft van de Nederlanders is te zwaar. De overheid stelde twee jaar geleden in het Nationaal Preventieakkoord tot doel om overgewicht in twintig jaar tijd terug te dringen van bijna 50 naar 38 procent van de bevolking. Juist in deze tijd is het belangrijk om af te vallen. Want wie te zwaar is, loopt extra risico op corona. Bovendien werken bij ernstig overgewicht vaccins minder goed.

Afvallen is moeilijk en duur

Maar afvallen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bert Laman (62) weegt 120 kilogram en zou graag terug willen naar onder de 100 kilo. Hij vertelt in Meldpunt dat hij ontzettend bang is om corona te krijgen en mede daardoor al bijna een jaar niet naar de supermarkt gaat. Van wat hij nu online bestelt, blijkt het gezonde eten meestal duurder dan het ongezonde eten.

BTW op groente en fruit moet omlaag

Daarom vinden de hoogleraren Liesbeth van Rossum en Jaap Seidell dat een nieuw kabinet met verstrekkende maatregelen moet komen om overgewicht daadkrachtiger te bestrijden. Maatregelen die veel verder gaan dan het Preventieakkoord. Zo zou onder andere de BTW op groente en fruit fors omlaag moeten. Ook stellen zij een invoering van de suikertaks voor, een belasting om ongezond eten duurder te maken. Beiden lichten deze, en andere benodigde maatregelen, vrijdag toe in de televisie-uitzending van Meldpunt.

Loyaliteitsbonus

MAX Ombudsman Rogier de Haan laat zien dat er veel is gereageerd op de uitzending van 11 december 2020 over het schrappen van de loyaliteitsbonus door ING. Dat is het extraatje van vaak duizenden euro’s dat trouwe hypotheekklanten in de loop der jaren bij de bank hebben opgebouwd. Bij verhuizing krijgen zij hiermee korting op de hypotheekrente van een nieuwe hypotheek bij ING. De bank heeft op 1 januari iedereen op nul gezet. Honderden boze reacties kwamen binnen bij MAX Ombudsman en de redactie van Meldpunt. Deze mensen zijn samen gedupeerd voor een bedrag van 1,8 miljoen euro. Rogier de Haan gaat in gesprek met de klagers en de bank en doet hiervan verslag.

Bekijk de televisie-uitzending van Meldpunt vrijdag 5 februari om 19.20 uur op NPO2.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Logisch dat vers duurder is, het is veel meer en je doet er veel langer mee: een heel netje met knoflook tenen: genoeg voor een maand, een net uien: genoeg voor een maand, een zak tomaten: voor meerdere gerechten bruikbaar, een stronk gember: voor een hele maand. En bovendien hoef je geen bosje lente uitjes te kiezen als er uien nodig zijn, en ook geen trostomaatjes als je veel goedkoper gewone tomaten kunt kopen. En je wilt afvallen en gezond blijven…..Dan koop je geen zak soep met een hoop suiker en E-nummers én mascarpone! En hoeveel tijd koste het om een paar tomaten te snijden, een ui en wat gember en knoflook om die in de pan te gooien met wat water en een bouillon blokje? Het is onzin de gezond eten duurder is, maar je moet niet de duurste en meest luxe appels, tomaten, uien en paprika’s kopen.

    Nog meer bemoeizucht door de overheid? AUB niet
    We moeten al zoveel.
    Leven we eigenlijk nog wel in een vrij land?