Registeren Inloggen

Voorkom voedselverspilling: zo heeft u een duurzame en gezellige kliekjesdag op tweede of derde kerstdag

Na eerste kerstdag blijft er altijd eten over. Als u geen voedselverspilling wenst, dan kunt u van de restjes een even duurzame als gezellige kliekjesdag met eventuele gasten maken. En weggeven, aan buren of aan de voedselbank. Lees hier enkele tips.

Eerst kliekjes verzamelen en inventariseren

Volgens Janny van der Heijden, presentatrice van MAX-programma Heel Holland Bakt, was kliekjesdag ooit heel normaal. Met de toegenomen welvaart zijn mensen pas eten gaan weggooien. Maar dat is voedselverspilling. U kunt er nog zoveel kanten mee op, zegt ook het Voedingscentrum.

Terwijl u nog aan het uitbuiken bent van eerste kerstdag, kunt u beginnen met het inspecteren van uw koelkast en keuken. Wat is er allemaal precies overgebleven? Zet soort bij soort. Voor sommige mensen is het handig een lijstje te maken om het overzicht te bewaren.

Vries bruikbare etenswaren in, die u nu niet direct wilt gebruiken. Want bij te lang buiten het vriesvak bewaren, treedt er bederf in en lopen eters het risico van voedselvergiftiging. Noteer op het deksel van de verpakking wat erin zit. Dat is handig om later niet in verwarring te komen wat er nou eigenlijk in zit.

Kliekjesdag is ook een creatieve uitdaging

Kliekjesdag kan u ook uitdagen op het creatieve vlak. Het geeft u namelijk de mogelijkheid om een hoop nieuwe recepten of smaakcombinaties uit te proberen. Durf te experimenteren. Een roerbakschotel van overgebleven groenten met restjes vlees is het eenvoudigste recept. Anderen zoeken wat meer uitdaging en duiken de zogenaamde ‘fusion’ keuken in. Het woord zegt het al, ze maken de fusie of combinatie van smaken door bijvoorbeeld Aziatische kruiden of Mexicaanse salsa te verwerken in achtereenvolgens overgebleven aardappels of pasta.

‘Soep van de (derde kerst)dag’, omelet, tapas-maaltijd, sandwich, pizza, kliekjesquiche of maaltijdsalade

Wie kliekjesdag zegt, zegt onmiddellijk soep. Want soep doet het altijd goed als er eten over is. Met restjes groenten, vlees of pasta is dat zo geflikt. In geen tijd heeft u uw ‘soep van de (derde kerst)dag’. Eventueel haalt u de boel door de blender, maar dat hoeft helemaal niet. Een andere mogelijkheid is om een tapas-maaltijd te serveren van de restjes. Zet kleine porties klaar. Het voordeel hiervan is dat u het tamelijk informeel kunt houden. Want deze fingerfood hapjes kunt u ook staand eten, terwijl u in gesprek bent met uw gasten.

Ook kunt u een maaltijdsalade maken van uw restjes vlees of vis die over zijn van eerste kerstdag. Een rijkgevulde omelet voor de brunch doet het ook altijd goed. In Engeland is de turkey sandwich een evergreen: een heerlijke boterham met de resten van de traditionele kalkoen. Andere mogelijkheden om uw etensrestjes te verwerken zijn als ‘beleg’ op een pizzabodem van overgebleven deeg of in een ‘kliekjesquiche’. In het laatste geval heeft u nog een paar geklutste eieren nodig en een taartvorm om er een eenheid van te maken. Mogelijkheden te over. Het kost weinig tijd en het resultaat is vaak heerlijk. Het kost ook geen extra geld, want die uitgaven hebt u allang gedaan bij uw kerstboodschappen.

Desserts en puddingen

Met fruitrestjes, slagroom en gebak kunt u hetzelfde als hierboven doen om een dessert of pudding te maken op kliekjesdag. Een verrukkelijke trifle is gauw gemaakt met een beetje custard erbij. Uw (klein)kinderen zullen deze nobele taak graag op zich nemen, om het vervolgens zelf snel op te eten. U bent gewaarschuwd.

Nodig vrienden uit of geef kliekjes weg

Kliekjes op tweede of derde kerstdag eten kan een simpele manier zijn om nog even gezellig door te feesten met vrienden en kennissen. Veel werk is dat nu ook weer niet. Het vergt niet hetzelfde denkwerk als het kerstmenu samen te stellen voor eerste kerstdag. Alles is namelijk al in huis. Het komt alleen aan op een beetje uw fantasie aan te spreken. U kunt uw kliekjes ook nog altijd weggeven aan buren of aan de voedselbank. Er zijn genoeg mensen die u er een plezier mee kunt doen.

(Bron: Voedingscentrum, archief, RTL, Trouw, Labellord, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Kliekjes na de feestdagen: dit kunt u ermee

 

Geef een reactie