Registeren Inloggen

Kliekjes na de feestdagen: dit kunt u ermee

Heeft u ook weleens kliekjes over van de feestdagen? Gooi ze dan niet weg, want u kunt ze vaak nog eten of weer verwerken in nieuwe gerechten. Wat u precies kunt met bepaalde restjes, zetten wij op een rij.

Perfecte dag voor kliekjes

Derde kerstdag is perfect als kliekjesdag. Na de uitgebreide maaltijden tijdens de feestdagen hoeft u dan niet opnieuw urenlang in de keuken te staan, want er blijft van de dagen ervoor vaak genoeg over om nog 1 of 2 dagen mee door te komen. U kunt de restjes natuurlijk zo nuttigen, maar u kunt ze ook weer verwerken in iets nieuws. Dat scheelt u vaak alsnog tijd, omdat bepaalde onderdelen dan al klaargemaakt zijn. Eten weggooien is immers zonde en slecht voor uw portemonnee en het milieu.

Groente over

Heeft u bijvoorbeeld veel groente over? Dan kunt u dit verwerken in een soep, quiche of omelet. Hier kunnen prima verschillende soorten groente voor worden gebruikt. Denk aan aardappel, ui, paprika, tomaat, asperges, spruitjes, courgette en aubergine. Of maak een ovenschotel, goed gevulde wrap of uitgebreide salade.

Aardappelpuree

Die romige aardappelpuree hoeft u ook niet weg te gooien. Maak er een stamppot, hutspot of ovenschotel van. Misschien kunt u er dan ook meteen nog andere kliekjes, zoals overgebleven groenten of vlees bij doen.

Vlees

Na het gourmetten kunnen er nog weleens wat stukjes vlees of vis over blijven. Dit kunt u gewoon opbakken in een pan, want van het gourmetstel nog een keer schoonmaken wordt u vast niet vrolijk. De kliekjes vlees of vis kunt u in bijvoorbeeld een broodje stoppen met wat sla en saus. Of gebruik de stukjes voor een roerbak gerecht met sojasaus, rijst of noedels en groenten.

Fruit

Met overgebleven fruit, of fruit dat overrijp dreigt te raken, kunt u een gevarieerde smoothie maken. Of bak een frisse cake of taart als extra lekkernij.

Brood

Van overgebleven brood kunt u onder andere croutons maken voor in een salade, of een tosti. Nog simpeler is het om het brood te roosteren in de broodrooster, dan smaakt het weer vers. Daarnaast leent oud brood zich goed voor het maken van wentelteefjes. Lekker als ontbijt.

Veel te veel kliekjes over?

Heeft u te veel kliekjes over? Zet dit dan zodra dit is afgekoeld zo snel mogelijk in de vriezer. Op die manier kunt u het eten een stuk langer bewaren, tot wel 3 maanden, en voor later verwerken in gerechten. Ideaal, want zo hoeft u niets weg te gooien.

Voedselverspilling tegengaan? Zo doet u dat – MAX Meldpunt

(Bron: Archief, MAX Vandaag, Lekker en Simpel. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie