Registeren Inloggen

Tips van dokter Ted om te minderen met alcohol

Bent u er achter gekomen dat u te veel alcohol drinkt, of wilt u beter letten op uw gezondheid? Huisarts Ted van Essen geeft advies wat u kunt doen als u minder wilt drinken of zelfs helemaal met alcohol wil stoppen.

1) Maand droog staan

Las een ‘vastenperiode’ in; drink een maand niet en kijk hoe dat bevalt. Dit is om 2 redenen handig. U komt erachter hoe moeilijk het is voor u om niet te drinken. (Lukt het niet? Dan bent u misschien verslaafd.) En u merkt hoe u zich voelt zonder alcohol.

2) Zoek een stopmaatje

Spreek met iemand in uw omgeving af om samen minder te gaan drinken.

3) Vraag de huisarts

Bespreek dat u wil minderen of stoppen met de huisarts. Die zal altijd luisteren en advies geven. Ook kan de arts u doorverwijzen als u extra hulp nodig heeft.

4) Lees over stoppen op internet

Internet biedt veel informatie over minder alcohol drinken. Bijvoorbeeld: www.thuisarts.nl/alcohol (daar staat ook een link naar het ‘alcoholdagboek’)

5) Schakel een organisatie in

Er zijn vele organisaties die advies geven en hulp bieden bij stoppen met drinken. De bekendste is Jellinek.

Wanneer moet ik minderen?

Wanneer drinkt iemand te veel? Hierover heeft het Trimbos-instituut een richtlijn gemaakt. Een lichte drinker neemt 1-8 glazen alcohol per week. Een matig drinker 8-14 als ze vrouw is of 8-21 als hij man is. Een vrouw drinkt echt teveel vanaf 14 glazen per week, een man drinkt overmatig vanaf 21 glazen per week. Het advies van de Gezondheidsraad is om helemaal geen alcohol te drinken, en zeker niet meer dan 1 glas per dag.

Jenever als “medicijn”

Bekijk ook de video over Donald, voor wie de Jenever zijn medicijn is.

Geef een reactie