Registeren Inloggen

VIDEO: 55-plussers onderschatten risico’s alcohol

10 procent van de 55-plussers consumeert overmatig alcohol. Ziekenhuizen krijgen vaker patiënten die zich bezeren als er alcohol in het spel is. Maar alcohol is zo gezellig. Hoe lossen we dit probleem op? Dokter Ted: “Verbieden of vermanen werkt niet.”

Ouderen vaker naar Spoedeisende hulp

Door de vergrijzing neemt het aantal mannen en vrouwen dat drinkt toe. Uit cijfers van het Trimbos-instituut blijkt dat zo’n 10 procent van de 55-plussers zelfs overmatig consumeert: 14 tot 21 glazen per week. Ook krijgen ziekenhuizen steeds vaker mensen over de vloer die zich zwaar bezeerd hebben, waarbij alcohol een rol speelt. Ted van Essen: “Verbieden of het vermanende vingertje? Nee, dat helpt nooit. Het gaat om bewustwording van de risico’s.”

Gezondheidsraad waarschuwt voor alcohol

Een biertje, een wijntje, een borreltje. Het hoort er gewoon bij. Maar hoe gewoon is dat eigenlijk? De Gezondheidsraad gebruikte vroeger de slogan ‘Drink met mate’. Inmiddels adviseert de raad om helemaal niet meer te drinken. Huisarts Ted van Essen zegt in Meldpunt dat te veel drank altijd een negatieve invloed heeft, vooral als u ouder bent. Het lichaam breekt de alcohol minder goed af. U slaapt er slechter van. De kans op hartfalen neemt toe. En medicijnen in combinatie met alcohol is vragen om problemen.

Geen overheidsbetutteling

Maar veel mensen vinden een drankje op z’n tijd gezellig. Vrolijk het glas heffen op het goede leven tijdens een feestje of een verjaardag hoort er voor hen bij. “Dat bepalen we zelf wel!” We komen in het verweer tegen betutteling, al helemaal als de overheid dat doet. Toch vindt Ted van Essen dat het geen kwaad kan om een keertje een maand níet te drinken. Hoe bevalt dat? Zo’n vastenperiode pakt volgens de arts altijd positief uit.

Advies over minder drinken

Bent u er achter gekomen dat u te veel alcohol drinkt, of wilt u beter letten op uw gezondheid? Huisarts Ted van Essen geeft advies wat u kunt doen als u minder wilt drinken of zelfs helemaal met alcohol wil stoppen.

Geef een reactie