Registeren Inloggen

Gesjoemel met port bevestigd

Een dubbelcheck door de Universiteit van Groningen toont wederom aan dat diverse portwijnen veel jonger blijken te zijn dan het etiket vermeldt. Deze ports worden nu voor te hoge prijzen verkocht.

Toezichthouder

Over gesjoemel met port maakt Meldpunt op 14 januari 2022 een uitzending. De redactie laat wetenschappelijk onderzoek doen naar de werkelijke leeftijd van 10 en 20 jaar oude Tawny ports. In meer dan de helft van de gevallen (54%) blijkt er jongere port in de flessen te zitten dan het etiket vermeldt. De uitkomsten zorgen voor ophef in de portbranche

Controle

In juli 2022 komt een delegatie van de Portugese toezichthouder op de wijnindustrie (IVDP) naar Nederland. Zij willen van het laboratorium van de Universiteit Groningen meer weten over de betrouwbaarheid van de meetmethodes die zij gebruiken.

In aanloop naar dat bezoek voeren de Groningse wetenschappers een dubbelcheck uit van hun meetgegevens. Met de resultaten van dit onderzoek bevestigen zij opnieuw afwijkingen in de leeftijd van port. Volgens de Groningse onderzoekers zijn de Portugezen zeer geïnteresseerd in de gebruikte methode van koolstofdatering. Dit zien zij als een mogelijk middel om de controle op de industrie te verbeteren.

Foute meting

Bij het 1e onderzoek meet het laboratorium nog iets bijzonders. Namelijk de aanwezigheid van synthetische alcohol in port van het merk Kopke. Dit mag echter niet gebruikt worden. Op grond van deze resultaten halen de winkelketens Albert Heijn en Gall & Gall de port van Kopke uit de schappen.

Maar in maart 2022 vindt testlaboratorium Eurofins Analytics France Laboratory in Nantes geen synthetische alcohol in de port van Kopke. Het laboratorium van de Universiteit Groningen vindt bij een nieuwe, 2e meting ook geen synthetische alcohol. De Groningse hoogleraar Harro Meijer zegt dat bij de 1e meting een technische fout is gemaakt. Deze is destijds niet opgemerkt vanwege Covid-omstandigheden. Meijer heeft de CEO van Kopke zijn excuses aangeboden.

Misleiding: Port vaak jonger dan etiket aangeeft

Geef een reactie

Reactie

    Er was een tijd dat de computer vanalles de schuld kreeg. ‘Fout van de computer’
    Nu is het Covid. LOL.
    Drankmetingen kloppen niet door de Covid-omstandigheden. Moet niet gekker worden.
    Ik denk eerder dat ze in dat lab meer van die port gezopen hebben dan ermee getest hebben.