Registeren Inloggen

Voedingscentrum antwoordt: Krijg je corona via eten?

Bij het Voedingscentrum komen veel vragen binnen over corona. Wat is veilig om te eten? Welke maaltijd kan ik makkelijk delen met mijn ouders? En hoe zit het met vitamine D nu ik hele dagen binnen zit? In dit artikel geeft het Voedingscentrum antwoord op uw vragen.

Kun je corona krijgen via eten?

Dat kan niet, volgens Patricia Schutte van het Voedingscentrum. Er is namelijk geen bewijs dat voeding een bron is om het nieuwe coronavirus over te dragen. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om in leven te blijven en te groeien. Het blijft volgens Patricia Schutte wel van belang om veilig met eten om te gaan. Was dus altijd uw handen voordat u gaat koken. Was ook fruit en groenten altijd goed schoon. Zet de koelkast op 4 graden Celsius en verhit eten goed. Let tot slot op de houdbaarheidsdatum die op het product staat.

Hoe eet ik veilig en gezond in quarantaine?

Bent u niet verkouden, koortsig en geen kwetsbare oudere? Dan kunt u gewoon boodschappen doen. Let er wel op dat u afstand houdt tot anderen en grote groepen vermijdt. En zet vooral gezonde producten op uw boodschappenlijst. U hoeft niet te hamsteren, maar maak wel gebruik van uw diepvries, zodat u minder vaak de deur uit hoeft. Volgens het Voedingscentrum is al het eten geschikt om in te vriezen, behalve producten die veel water bevatten zoals sla en komkommer. Veel eten is ook te koop in blik of pot zoals peulvruchten, groenten, fruit en vis. Dit kunt u lang bewaren. Kies dan wel voor de verpakkingen zonder toegevoegd zout of suiker.

Welke maaltijden kan ik makkelijk met anderen delen?

Veel eten kunt u in grotere hoeveelheden maken. Denk bijvoorbeeld aan pasta, soepen en gerechten met bonen. Een tip van het Voedingscentrum: voeg tijdens het koken minder water toe, dat scheelt met sjouwen als u het gaat vervoeren. Personen die de maaltijd ontvangen kunnen dan tijdens het opwarmen zelf water toevoegen.

Hoe lang kan ik eten bewaren?

Heeft u een maaltijd net gekookt en wilt u deze direct in de koelkast of vriezer bewaren? Zet de pan met het bereide eten dan in een bak koud water. Zo koelt het eten sneller af. Let wel op dat het eten nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staat. Staat het eten in de koelkast, eet het dan binnen 2 dagen op. Let bij producten die u gekocht heeft, altijd op de houdbaarheidsdatum. Trek in een kliekje? Verhit eten altijd door en door voordat u het opeet. Verhitting dood schadelijke bacteriën. En dat is extra belangrijk voor ouderen en kwetsbare groepen.

Krijg ik wel voldoende vitamine D binnen?

Als u eet volgens de Schijf van Vijf en elke dag 15 tot 30 minuten buiten bent, hoeft u zich geen zorgen te maken.  Volgens het Voedingscentrum is een supplement in de meeste gevallen niet nodig. Er zijn uitzonderingen hierop:  jonge kinderen, vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar, mensen met een getinte huidskleur, mensen die altijd al weinig buitenkomen en zwangere vrouwen. Voor hen geldt wel het advies om extra vitamine D te slikken. Nu is dat advies voor hen extra belangrijk.

Wat eten we vandaag?

Heeft u gehamsterd en de kasten vol met pasta, tomatensaus, blikgroente en chips? Maak er eens wat anders mee. In dit artikel krijgt u twee recepten.

Geef een reactie