Registeren Inloggen

Loeks restaurant is dicht. Nu kookt hij voor wie op sterven ligt

Naar schatting 1 op de 5 ouderen lijdt aan ondervoeding. Ze hebben geen zin meer in eten of vinden het simpelweg niet lekker. Het restaurant van Loek moest tijdens corona dicht, dus besloot hij echt lekkere maaltijden te gaan maken voor mensen in een hospice.

Geen zin in eten

Een op de vijf ouderen die lijdt aan ondervoeding, dat is best veel. De oorzaken variëren. Geen zin meer in eten, het gevoel “vol” te zitten of de maaltijd gewoon niet lekker vinden. Het resultaat is dat de oudere kilo’s afvalt. Voor veel mensen is dat prettig, maar als je oud bent is dat niet echt het geval. De lichamelijke conditie neemt af, de persoon herstelt minder snel van ziekten en depressiviteit ligt op de loer. Een gezellig gedekte tafel en echt lekker eten stimuleert om toch mes en vork te pakken. Loek Rekko van de het Maastrichtse restaurant Luster zorgt in de coronapandemie voor dat laatste.

Paul

In januari gaat bij mij, de Meldpunt-redacteur die dit schrijft, de telefoon. “Paul is overleden” zegt de persoon aan de andere kant van de lijn. “De mededeling grijpt me naar de keel. Ik had Paul al een tijd niet meer gezien. ‘Als corona voorbij is bel ik hem voor een afspraak’, zo had ik me voorgenomen. Helaas, de dood is me voor. Zijn weduwe vertelt me over Pauls laatste maanden.

Kleine hapjes

‘Eten en drinken is de laatste maanden een probleem geweest. Paul nam slechts hele kleine hapjes’, vertelt ze. De foto die ik later van Paul zie, is die van een man in een rolstoel, mager, kwetsbaar, maar nog steeds met diezelfde innemende glimlach. Stel dat hij nu elke dag gegeten had…”

Lekker eten

Loek Rekko neemt restaurant “Old Dutch” in Maastricht over. Hij behoort tot de derde generatie die het restaurant gaat leiden. Opgeleid aan de Hoge Hotelschool in Maastricht wil hij meer. De naam verandert in ‘Luster”, de zaak wordt totaal verbouwd en hij begint met een nieuw concept. Zijn doel is gasten op een bijzondere manier te laten genieten van zijn eten.

Koken voor ongeneeslijk zieken

Maar corona gooit zijn plannen compleet in de war. Zoals bij alle horecagelegenheden gaan ook bij hem de deuren dicht. Diners aanbieden om af te halen of thuis te bezorgen overweegt hij, maar doet het niet. Een van zijn koks komt op het idee om maaltijden te bereiden voor ouderen die  ongeneeslijk ziek zijn en in een hospice verblijven.

Lekkere en eenvoudige gerechten

Nu kookt Luster elke maandag voor de patiënten en personeelsleden in een Maastrichts hospice. De basis van de diners wordt gelegd in het restaurant, en in het hospice worden ze afgemaakt. Van tevoren is er een inventarisatie: “wat wenst men”. De wensen zijn eenvoudig, geen groots diner, maar meestal simpele maaltijden. Een lekkere pasta, een stamppotje of sate met nasi.

Eigen draai aan recepten

“We geven onze eigen twist aan de gerechten zodat het nét anders smaakt. Laatst kookten wij voor een zieke dame, die graag nog een keer met haar man, kinderen en moeder lekker wilde eten. Daar hebben wij voor gezorgd”. Alleen de onkosten worden in rekening gebracht. Loek ziet het als: “iets terugdoen voor de zorg”.

Tips om meer zin te hebben in eten

Een van de lekkerste recepten van Luster delen we onderaan dit artikel. Want als u moeite heeft voldoende binnen te krijgen, helpt het om niet elke week hetzelfde te eten maar recepten af te wisselen. Ook een gezellig gedekte tafel, een mooi opgemaakt bord en een lekker drankje erbij wakkert de eetlust aan. Net als samen eten, want zien eten doet eten en het is gezellig. Sla vooral geen maaltijd over. Houdt het ritme erin en eet op z’n minst iets. Meer tips om goed te eten vindt u op de website van goed gevoed ouder worden.

Recept met een eigen twist van Luster

Eigenwijze Stampot van bloemkool en knolselderij met een Aziatische twist
Recept voor 4 personen

Ingredienten
• 500 gram kipfilet of vleesvervanger,
• 4 eetlepel sojasaus (Kikkoman)
• 1/2 rode peper
• (bij voorkeur vervangen door 1 rode paprika)
• 1 bloemkool• 1 knolselderij

• 400 milliliter biologische kokosmelk light
• 300 milliliter groentebouillon
• 450 gram snijbonen, fijngesneden
• 2 eetlepels mosterd
• Snufje nootmuskaat

• 2 eetlepels olijf of argan-olie
• 1 bosje krulpeterselie
• 1 snufje peper en zout
• 1 teentje knoflook

Bereidingswijze

1. Snijd de kipfilet/vleesvervanger in dunne reepjes. Verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd deze samen met de knoflook fijn. Marineer vervolgens de kip-reepjes/vleesvervanger in de sojasaus en  voeg daar de rode peper en knoflook aan toe.

2. Maak intussen de bloemkool schoon en snijd in kleine roosjes. Schil vervolgens de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes (+\- 1cm). Doe de kokosmelk en groentebouillon in een steelpan, voeg de bloemkool, knolselderij nootmuskaat en een snuf zout en peper toe. kook het geheel in ongeveer 20 minuten gaar – roer af en toe en stamp hem na 15 minuten grof.

3. Snijd intussen de snijbonen in kleine ruitjes (+\- 1cm), kook de snijbonen in 3-4 minuten gaar in een steelpan en giet ze af.

4. Verhit de olijfolie in een pan en bak de gemarineerde kipreepjes / vleesvervangers in 7-9 minuten gaar.

5. Was de krulpeterselie kort en hak deze fijn.

6. Stamp de stamppot tot een grove puree en breng eventueel extra op smaak met zout en peper. Meng de gepureerde stampot met de snijbonen, krulpeterselie en mosterd.

7. Verdeel de stamppot over 4 borden en garneer met de kipreepjes.

Geef een reactie