Registeren Inloggen

De NVWA publiceert gegevens vieze restaurants

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit noemt sinds kort restaurants bij naam die niet voldoen aan de hygiënevoorschriften. Hoe zit dat bij uw favoriete restaurant of snackbar om de hoek? In twee klikken komt u erachter of die op de lijst staat.

Naam en toenaam

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceert vanaf 1 september namen van restaurants en horecagelegenheden die niet voldoen aan de hygiënevoorschriften. Eerder werden horecagelegenheden ook geïnspecteerd door de autoriteit, maar de resultaten bleven anoniem. Door restaurants openbaar te maken, hoopt de NVWA het te gebruiken als handhavingsinstrument. Door de transparantie houden horeca-ondernemers zich beter aan de regels, zo is het idee.

Criteria

De regeling gaat in voor horecalocaties die na 1 september worden gecontroleerd. Op de lijst staan drie criteria vermeld waar de autoriteit op let. Het gaat om juiste omgang met voedsel, hygiëne en ongediertewering. Als één van deze criteria niet op orde is, krijgt het restaurant de stempel: ‘verbeterpunten’. De resultaten blijven dan minimaal 3 maanden gepubliceerd. Ook is het mogelijk dat een restaurant onder verscherpt toezicht komt te staan.

Horeca niet blij

De brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN), is niet blij met het nieuws. Hoewel de voedselveiligheid volgens de KHN voorop staat, kan een openbare publicatie voor veel reputatieschade zorgen. De vereniging vraagt zich af of dit wel in verhouding is met het belang van transparantie. “Horecaondernemers nemen dag in, dag uit, hun verantwoordelijkheid op het gebied van voedselveiligheid en een enkel incident zegt niets over de structurele aanpak. Het kan dan ook niet zo zijn dat er meteen een publicatie volgt, zodra er één keer iets misgaat”, zegt de KHN.

Wens van de politiek

Volgens de NVWA drong de Tweede Kamer er al langer op aan om namen van restaurants openbaar te maken. Wel benadrukt de woordvoerdster Paula de Jonge in de Telegraaf, dat de controles momenteel door corona op een lager pitje staan. Het is niet zo dat alle restaurants in Nederland per direct zijn gepubliceerd op de website. Wanneer een restaurant een controle krijgt, zal de uitkomst daarvan zichtbaar zijn op de website. In 2019 voerde de autoriteit 17.500 controles uit.

Geen zekerheid

De namenlijst biedt geen absolute zekerheid of een restaurant in orde is. Aan de Telegraaf vertelt de Jonge: “Als bij een eerste bezoek van onze mensen alles in orde is bevonden, wil dat niet zeggen dat de situatie een half jaar later nog hetzelfde is. De lijst biedt dus geen garanties”. Tegelijkertijd hoeven bezoekers niet meteen ongerust te raken als hun favoriete restaurant op de lijst staat. “Als de situatie zo ernstig is dat gezondheid in het geding komt, zou de zaak wel meteen zijn gesloten.”

Bronnen: De Telegraaf, NVWA, KHN

Geef een reactie