Registeren Inloggen

Werkloze 50-plussers lopen tegen muur van vooroordelen

Nog nooit is de arbeidsmarkt zo oververhit geweest als nu. Tegenover 100 werklozen staan 126 vacatures. Werkgevers in de horeca, de zorg, de bouw en de detailhandel staan te springen om personeel. Toch is het voor veel werkloze 50-plussers heel moeilijk om een baan te vinden. “U past niet in ons profiel,” krijgen ze vaak te horen. Werkgevers willen eenvoudig geen ouderen aannemen.

30, 40, 50 keer al gesolliciteerd en nog niets

Michiel Keizer (60) uit Zeist en Guido Pot (58) uit Doorn zijn werkloos. Beiden zijn goed opgeleid, gemotiveerd, digitaal vaardig en weten hoe je voor de dag moet komen. Een nieuwe baan zou geen probleem moeten zijn. “Zou,” want het is wel degelijk een probleem. Beide mannen hebben al tientallen keren gesolliciteerd…, tot nu toe zonder resultaat. Ze zijn weliswaar een paar keer (niet veel overigens) uitgenodigd voor een gesprek, maar daar is het bij gebleven.

“Je past niet in het profiel,” staat in de meeste mails waarin de afwijzing wordt toegelicht. Hun leeftijd wordt in de afwijzingen niet genoemd. Als werkgever mag je immers niet selecteren op leeftijd. Dat zou leeftijdsdiscriminatie zijn, en dat mag niet. Maar de reden dat ze op basis van hun jaren niet zijn aangenomen is heel groot.

Aantal werklozen

Het totaal aantal mensen dat recht heeft op een uitkering omdat ze werkloos zijn bedraagt 191.755.

Van het aantal 50plussers is dat onderverdeeld in categorieën:

50-54 jaar : 26.107

55-59 jaar: 26.556

60-64 jaar: 28.554

60 en ouder: 9.957

In totaal 91.174. Dat is bijna de helft van het complete aantal uitkeringsgerechtigde werklozen.

Bron: UWV

Hersens werkgevers boordevol vooroordelen

Hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers aan de Universiteit van Utrecht doet onderzoek naar onder meer de positie van ouderen op de markt. Veel 50-plussers lopen volgens hem tegen een muur van vooroordelen op bij de werkgevers. “Ze zullen niet gemotiveerd zijn, ze zijn te duur, ze kunnen het tempo op de werkvloer niet bijbenen, ze zijn vaker ziek. Niets van dit alles blijkt te kloppen, het zijn allemaal vooroordelen.” Slechts een aspect is echter wel waar: als een oudere werknemer ziek, is hij meestal een paar dagen langer ziek dan een jongere collega.

Matthijs van Nieuwkerk

Werkgevers zijn volgens Schippers geobsedeerd met “verjonging.” In een vraaggesprek met RTV-Utrecht zegt hij: “Het is een reflex om voor een jong persoon te kiezen. Uit mijn onderzoek blijkt dat dit traditie is. Bijvoorbeeld: bij de publieke omroep is Matthijs van Nieuwkerk onlangs gestopt (op fulltime basis). Wat wordt er dan meteen geroepen? ‘Tijd om te boel te verjongen!’ Dat is eigenlijk de standaardredactie.”

“Nodig ook ouderen uit”

De woordvoerder van de werkgeversorganisatie MKB-Nederland is stellig: “Wij zeggen nadrukkelijk tegen onze leden nodig ook altijd ouderen uit.” Misschien gebeurt dat inderdaad, maar uitnodigen voor een sollicitatiegesprek en daadwerkelijk een 50-plusser aannemen zijn 2 grootheden. Evenals Schippers benadrukt ook Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg de vooroordelen. “Werkgevers barsten van de vooroordelen. En dit terwijl de top van het bedrijfsleven heel veel tinten grijs kent.”

“Ik klop net zolang op de deur totdat ze open doen”

Presentator, journalist en Rotterdammer met een groot hart Sander de Kramer is in samenwerking met de gemeente Rotterdam een campagne gestart: “Sander & de Hartenjagers.” Doel van de campagne is om oudere werklozen aan een baan te helpen. Sander gaat naar bedrijven toe: “Ik klop net zolang op de deur totdat ze open doen. Ik pik het niet dat mensen aan de kant blijven staan, alleen omdat ze boven een bepaalde leeftijd zijn”.

Met zijn aanstekelijk enthousiasme prijst hij 50-plussers aan. De campagne is net begonnen (begin februari). Of hij al resultaat heeft geboekt is nog niet te zeggen. Ook Kitty Jong vicevoorzitter van de vakbond FNV maakt zich sterk voor ouderen. Volgens haar vaart elk bedrijf er wel bij als er sprake van inclusiviteit. “Zorg ervoor dat er een goede mix is tussen vrouw en man, jong en oud en culturen,” zegt ze. Maar voor zo’n mix is volgen Kitty Jong wel een “drastische hervorming van de arbeidsmarkt nodig.”

 

 

 

Geef een reactie

Reacties (16)

  Bij deze reageer ik ook namens mijn man , dit verhaal van leeftijd (50+) discriminatie bestaat inmiddels al ruim 15 jaar,400 solisitaties 1 uitnodiging dat was toen al onze ervaring, dus mensen nog steeds niet opgelost te TRIEST voor woorden.
  M.V.G

  Er wordt al zeker 15 jaar niets aan gedaan. Ooit was er een oud-voetballer die zich ging inzetten. Er werd nooit gereageerd. Uiteraard hoor je daar niets meer van. Nu weer gaat de politiek zich inzetten. Misschien vreemd, maar daar geloof ik ook niet in. Sociale en financiële gevolgen zijn niet te overzien en worden genegeerd die de overheid.

  Vind het enorm triest deze verhalen. Waarom deze vooroordelen die absoluut niet rechtvaardig en eerlijk zijn.
  Ik zelf heb heel veel geluk in het fijt dat ik medisch ben en vanaf vorig jaar mei werk bij de GGD als vaccinatie medewerker ongeveer 8 tot 24 uur per week.
  Hoe mooi is het om met jonge mensen en ouderen samen te werken in de vaccinatie campagne en nu de Boosters.
  Dit jaar in juni wordt ik 70 en ik ga zolang ik nodig ben en een bijdrage kan leveren zeker door tot het einde van dit jaar.
  Mijn man vind het leuk en het eten staat nu s’avonds klaar, de lange dagen van 6,45 tot 15.30 en van 14.30 tot 23.30 zijn gelukkig dagdiensten op locatie geworden van 8.15 tot 17.30.
  Wens werkzoekenden veel succes en een mooie baan, probeer bureaus die recruitment in je vakgebied verzorgen en mee helpen een baan op maat voor je te vinden, ze maken het verschil voor jou als werkzoekende 💪👍

  De vooroordelen zijn in België dezelfde als in Nederland : te duur, te traag, te weinig IT kennis enz… Maar over de jarenlange werk – en levenservaring van een man of vrouw boven de 50 jaar wordt nooit gesproken ! En deze ervaring is zeer belangrijk in de meeste jobs. Belangrijker dan 2 master of bachelor diploma’s die enkel theoretische kennis bewijzen en geen jarenlange werkervaring !

  Ik ben 65 jaar en werk momenteel als klantenservice medewerker
  Ik werk thuis en voor 24 uur per week
  Het bevalt mij heel goed
  Het bedrijf zorgt goed voor hun personeel, ik ben net door mijn proeftijd heen. Het is fijn om bezig te zijn !!

  Het is inderdaad erg treurig dat mensen boven een bepaalde leeftijd niet meer of heel moeilijk aan de slag komen. Er staat 5 plussers maar het is vaak al 45 plus.
  In het verleden zijn er allerlei regelingen gemaakt om mensen boven de 50 weer aan het werk te krijgen door werkgevers voordelen te geven. De werknemers werden echter op een andere manier gestimuleerd namelijk het korten van de WW in de periode van 3 naar 2 en het niet opschorten van de WW als je werkt. De ww termijn blijft als je werkt doorlopen. Dit alles met het, naar hun idee, dat de mensen dan sneller aan het werk gaan en activeer zijn. Echter als de werkgever in deze niet mee wil werken dan lukt dit soort dingen niet.
  Wil je het nu gaan stimuleren dan zul je nu naar de werkgever moeten kijken. Misschien moeten zij beboet worden in plaats dat ze voordeeltjes krijgen.
  Dit zal niet gebeuren. Ik denk eerder dat onder dit mom opnieuw de WW en IOAW etc. aangepakt zullen worden. Hoekstra van CDA zei voor de verkiezingen al dat de WW naar 1 jaar moet gaan. Toen was er veel kritiek en trok hij het in maar het is nu echter na de verkiezingen en er zijn partijen in de regering die ook geen problemen hebben met het korten van de WW. Dit allemaal ook in het kader van het aanpakken van de arbeidsmarkt etc. en zoals Hoekstra zei ook in opdracht van Europa (ook al werd dit weerlegt door hun maar dat maakt niks uit).
  Ik ben benieuwd wat het wordt.

  Ik ben 56 jaar en heb die ervaring niet.
  Ik heb een baan en wordt nog steeds benaderd door werkgevers

  Ik was 58 jaar toen ik in 2008 mijn baan wegens de zo veelste reorganisatie bij de destijds grootste telecomoperator van het land mijn baan verloor. Ook ik heb gesolliciteerd tot ik een ons woog op allerlei banen tot aan muskus ratten en ongedierte bestrijder aan toe. Maar in Nederland hebben ze de mond vol over discriminatie, zo mag je bepaalde woorden in eens niet meer gebruiken van een bepaalde lekkernij waar vroeger op school als er een klasgenootje jarig was in je klas op getrakteerd werd. Het begint er op te lijken dat de enige die in Nederland gediscrimineerd worden de Nederlanders en ouderen zelf zijn, of het nu gaat om banen, de verdeling van woningen en zoals recent bekend werd dat er geen aandacht was voor de ouderen in de huizen ten tijde van de Corona uitbraak, want ja dat mes snijdt aan twee kanten. Maar desondanks moet je van alle instanties blijven solliciteren en owee als je eens een maandje te weinig hebt gesolliciteerd dan mag je bij de instanties tekst en uitleg komen geven, en als je daar dan je frustraties over uit dan vinden ze dat je niet genoeg je best doet en krijg je vervolgens een brief thuis om je te motiveren als een vorm van boete doening een maand geen uitkering krijgt, waar je dan bij de voorzieningen rechter bezwaar kunt aan tekenen, en daar ga je dan na een werkzaam leven van 43 jaar.

  Goedemorgen, Ik ben nu 81, maar met mijn 48ste jaar werd al gesteld als je naar een banenbeurs ging, dat de leeftijd bij 40 lag !! Ik ben toen naar een banen beurs geweest en heb bij geen enkel bedrijf een uitnodiging gekregen, omdat ik toen al te oud was. Dat is ruim 30 jaar geleden en in die tussentijd is er niets veranderd!!

  Het is werknemers jarenlang voor de wind gegaan. Tenslotte hadden we geen hand vol werklozen, maar een land vol werklozen. Dus er was keus genoeg. Of anders trokken ze een blik uitzendkrachten open.
  Flexibel was een toverwoord en als het je niet beviel, geen probleem, voor jou tien anderen.

  Nu de economie weer is aangetrokken en de vergrijzing inmiddels voortschrijdend is, piepen de werkgevers dat ze geen (geschikt) personeel kunnen krijgen.
  Mijnsinziens is dit voor een groot deel aan de werkgevers zelf te wijten. Tenslotte: de flex contracten, de nul-urencontracten, de tijdelijke contracten (die na drie keer te zijn verlengd) verbroken zijn.

  Deze werkgevers hadden “goud” in hun handen.
  Medewerkers met ervaring en vergeet niet dat de oudere medewerker niet zozeer promotie wil maken en na een periode van investering weer uitvliegd naar een andere werkgever.

  Inderdaad, de oudere werknemer zal niet zo snel meer zijn en is ook wat meer gevoelig voor lichamelijke klachten, maar komt Smorgens niet brak op z’n werk omdat hij/zij een nacht heeft doorgefeest. Sportblessures zullen ook niet zo snel parten spelen.
  En…….. heeft de oudere werknemer ook niet iets meer discipline en verantwoordelijkheidsgevoel?

  En toen werd de zzp-er geboren!!

  Tja.jong team dus daar past U niet in.
  Jonge afgestudeerde “jongeren” hebben het tegenwoordig voor het zeggen .
  Trouwens nog meer discriminatie :
  Wat te denken van onze AOWers.
  Die hebben sinds 2008 al geen inflatie correctie en met eventueel pensioen geld hetzelfde.
  Dus ruim 21% netto minder te besteden.

  Niet alleen 50+ ers worden gediscrimineert, ook onze ondettussen bijna “67”plussers worden verschrikkelijk gediscrimineert.
  Geen inflatie correctie en sinds 2008 geen pensioen verhoging(wel 2× verlaagt).
  En had hr.Rutte nog de meeste stemmers vandaar dus. !!!

  Ik ben 55+ en al anderhalf jaar op zoek naar betaald werk, wat min of meer aansluit bij mijn achtergrond en ervaring. Ik heb een administratief-juridische opleiding voltooid, aangevuld met diploma’s op ICT-gebied + elektronica. Met een zeer ruime brede ervaring. Ook nog op het gebied van mantelzorg. Het is inderdaad puur de leeftijd, waarop de afwijzing gebaseerd is. Als je al respons krijgt. Ooit een gesprek gehad voor een passende functie en op basis van een klein “minpuntje” afgewezen. Dit was ruim 1 jaar geleden. Dezelfde vacature staat nog steeds online!

  het is gewoon te gek voor woorden, ik heb al mijn papieren voor te werken als pedagoog, ik heb 23 keer gesolliciteerd voor kinderopvang bij KOREIN, maar elke keer ben ik het net niet geworden. andere kandidaten passen beter bij hun in het profiel.
  maar ik denk dat de echte reden is dat ik te oud ben, ik ben bijna 56 jaar.
  maar er is een groot te kort in de kinderopvang. en toch mijn niet willen aannemen.
  en de uwv doet er niets aan, om bedrijven te verplichten om ook oudere mensen aan te nemen.
  veel bedrijven hebben overheidssteun ontvangen NOW regeling. dus moeten ze ook gedwongen worden om ook werkeloze een kans te geven.

  Wat triest om dit allemaal te horen. De andere kant is dat ik als werkgever inmiddels vier 55 plussers aangenomen heb en enorm tevreden ben. Het team is 24 man/vrouw groot en van alle leeftijden. Dat maakt het ook heel mooi om te zien hoe iedereen met elkaar optrekt. Op dit moment heb ik 8 vacatures openstaan, maar niemand solliciteerde en dus ook geen 55 plussers.

  Geachte heer/mevrouw,

  Graag wil ik reageren op uw verhaal waarin u de uitdagingen van oudere werkzoekenden beschrijft. Mijn naam is Wobbe Dijkstra, geboren in 1963, en ik herken de situatie die u beschrijft maar al te goed. Ook ik heb meer dan 25 sollicitatiegesprekken gevoerd, maar tot mijn spijt zonder succes. Ik word vaak afgewezen omdat ik te zwaar, te duur of te licht zou zijn, of omdat het onderbuikgevoel van de werkgever zegt dat ik niet bij het bedrijf pas.

  Het is opvallend dat de jongere generatie een andere gedachtegang heeft met betrekking tot communicatie dan aanstaande pensionarissen zoals wij. Ik heb al meer dan 30, 40, 50 keer gesolliciteerd, maar tot op heden zonder resultaat.

  Het verhaal van Michiel Keizer (60) uit Zeist en Guido Pot (58) uit Doorn, die ook goed opgeleid, gemotiveerd en digitaal vaardig zijn, raakt mij. Een nieuwe baan zou voor hen, en ook voor mij, geen probleem moeten zijn, maar helaas is dat wel het geval. Ze zijn weliswaar een paar keer uitgenodigd voor een gesprek, maar daar bleef het bij.

  In de meeste afwijzingsmails wordt vermeld dat ik niet in het profiel pas, zonder dat daarbij expliciet op mijn leeftijd wordt ingegaan. Ik begrijp dat werkgevers niet mogen selecteren op leeftijd vanwege leeftijdsdiscriminatie, maar ik ben mij er wel van bewust dat mijn jaren een rol spelen in het niet aangenomen worden.

  Het is heel frustrerend om te ervaren dat leeftijdsdiscriminatie een rol speelt bij het vinden van werk, terwijl wij als ervaren werknemers nog veel te bieden hebben. Ik blijf echter optimistisch en blijf solliciteren in de hoop op een dag de juiste baan te vinden.

  Dank u wel voor uw aandacht en begrip voor onze situatie.

  Met vriendelijke groet,

  Wobbe Dijkstra