Registeren Inloggen

Subsidiepot voor asbestverwijdering is leeg

Vanaf 31 december 2024 moeten alle Nederlandse daken asbestvrij zijn. Dat is een dure klus waarvoor de overheid geld beschikbaar heeft gesteld, maar deze subsidiepot is inmiddels leeg. En dat terwijl er nog een heleboel daken asbest bevatten.

Een lege subsidiepot

75.000.000 euro: zoveel stelt de overheid in 2016 beschikbaar om alle asbestdaken in Nederland te saneren. Men kan hier aanspraak op maken als het dak meer dan 35 vierkante meter is. Per vierkante meter wordt er 4,50 euro uitgekeerd, met een maximum van 25.000 euro per adres. Omdat het laten verwijderen van asbest erg duur is, is de subsidie voor velen een welkome aanvulling. Of beter: dat zóu het zijn, want de subsidiepot is al een tijdje leeg en wordt ook niet meer aangevuld in 2019.

Alles zelf betalen

In 2018, als duidelijk is dat alle asbestdaken in voor 2025 vervangen moeten zijn, ontstaat er een ware run op de subsidiepot. Daardoor is deze nu leeg en moet men de sanering dus volledig uit eigen zak betalen. Een van de mensen die de sanering zelf moet bekostigen is Henri Loeven, die op 21 januari 2019 zijn verhaal doet in een reportage van het tv-programma Radar. Loeven klopt, nadat hij heeft besloten de dak van zijn garage te laten saneren, aan bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). “Ik heb gebeld naar de RVO om een subsidie aan te vragen. Maar de subsidiepot was leeg. Zij gaven aan dat de aanvraag wordt meegenomen naar 2019, maar het hele budget is al op. Voor mij is 367 euro, wat ik met subsidie zou krijgen, veel geld. Als de overheid wil hebben dat iedereen het asbest moet verwijderen, dan moet er toch ook voldoende subsidie zijn?!”, is zijn reactie.

Stijgende prijzen

Om ervoor te zorgen dat mensen die hun dak moeten aanpassen dit toch kunnen bekostigen, is de overheid bezig met een plan b. Wat dit zal zijn, is nog onbekend. Ondertussen moet iedereen die asbest wil laten verwijderen flink in de buidel tasten. Doordat zoveel mensen tegelijk asbest willen laten weghalen, kunnen asbestverwijderaars de prijzen flink omhoog gooien. In het westen van het land kan het daarom wel 250 euro kosten om 1 vierkante meter asbestvrij te laten maken, terwijl het in het oosten soms maar 4,50 kost per vierkanter meter kost. Daarnaast zijn er ook veel malafide bedrijven actief die zeggen voor zeer weinig geld de asbest te verwijderen, maar vervolgens geen goed werkt afleveren.

Asbest wordt tot 1993 veel gebruikt in de bouw. Heeft u zelf een asbestdak dat u wil laten saneren? kijk dan goed of het door u gekozen bedrijf wel gecertificeerd is om dit te doen.

Geef een reactie

Reactie

    Asbest is ook een milieu aspect. Kan er vanuit het milieupotje geen subsidie verkregen worden ?
    Een maximale kostenprijs wat de saneerder mogen berekenen is toch wel het minste wat de regering kan vastleggen ?