Registeren Inloggen

Miljoenen meer belastingkorting elektrisch rijden weggegeven dan gepland

De overheid geeft belastingvoordeel aan mensen die een elektrische auto kopen. Hierdoor loopt de overheid belastinggeld mis. Dit is 59 miljoen euro meer dan van te voren berekend. Het bedrijf Revnext maakt de berekening. Dit bedrijf zit er flink naast.

Het bedrijf schatte in dat er 11.000 elektrische auto’s bij komen in 2018. Dat werden er 26.000. Dit is een onverwachte klap voor het huishoudboekje van de overheid.

Belastingvoordelen

Er zijn verschillende belastingvoordelen voor eigenaren van elektrische auto’s. Zij betalen geen motorrijtuigenbelasting, of belasting voor personenauto’s (BPM). De overheid maakt 141 miljoen euro vrij voor belastingkorting van elektrische auto’s. Het bedrag dat nodig blijkt is 200 miljoen euro. Dit is 59 miljoen euro meer dan verwacht.

900.000 euro

Robert Kok bedacht de manier om dit te berekenen. Hij werkt voor het bedrijf Revnext. Aan hen betaalt de Nederlandse overheid 900.000 euro voor de berekening. Maar de overheid mag de berekening niet inzien. Kok bedacht het model in 2011 in opdracht van het ministerie van Financiën. Volgens RTL Z weet het ministerie niet precies hoe de formule er uit ziet. Ook andere bedrijven die de formule gebruiken hebben kunnen de methode niet bekijken.

Kamervragen

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt is kritisch. Hij stelt kamervragen. “Het kabinet moet dit uitleggen. Vooral nu blijkt dat ze allemaal afhankelijk zijn van een geheim model.” Omtzigt vindt het onbegrijpelijk dat de overheid nog met deze module werkt. Zo vertelt hij aan RTL Z.

Reactie Revnext

Revnext vindt de kritiek niet terecht. Dat laten zij in een reactie op hun website weten. ‘Er zijn feiten uit de context gerukt’. Volgens het bedrijf geven de nieuwswebsites geen eerlijk beeld.

(BRON: Follow The Money, RTL Z)

 

Geef een reactie