Registeren Inloggen

1 op de 10 ouderen doet niet aan internetbankieren en betaalt liever contant

Het wordt tegenwoordig als vanzelfsprekend beschouwd dat iedereen aankopen pint of betaalt met de telefoon en de financiële zaken regelt via internetbankieren. Toch is nog niet iedereen zover. Dat blijkt uit onderzoek van de ANBO. Maar liefst 1 op de 10 ouderen geeft aan niet aan internetbankieren te doen, omdat zij het niet veilig vinden, en de voorkeur te geven aan contant betalen.

Geldautomaat verdwijnt

De geldautomaat lijkt langzaam uit het straatbeeld te verdwijnen. De golf aan plofkraken draagt bij aan die verdwijning. Het is niet meer veilig, zeker voor omwonende niet, om in de buurt van een geldautomaat te wonen. Maar niet alleen de automaten, ook de servicepunten van de banken zijn in de minderheid. De bankkantoren sluiten op steeds meer plekken de deuren, omdat een groot deel van de serviceverlening online of telefonisch plaatsvindt.

Controle over de financiën houden

Voor veel mensen is het wegvallen van de automaten of kantoren geen gemis, maar ouderen hebben er wel last van. Dat blijkt uit onderzoek onder 10.000 ouderen door de ANBO. Maar liefst 10 procent van de ondervraagden geeft aan niet te doen aan internetbankieren en nog graag contant te willen betalen. Maar liefst 1 op de 7 ouderen zou zich geen raad weten als er geen contant geld meer is. Voor velen (36 procent) is het ook een manier om controle over de financiën te houden. En hoewel er ook steeds meer met de pas betaald wordt, wil men de keuze houden om ook contant te kunnen betalen. 96,5 procent van de ondervraagden geeft aan deze keuze te willen houden.

Contant geld moet beschikbaar blijven

Ondanks alle inspanningen van de banken, zijn nog niet alle ouderen over op internetbankieren. De belangrijkste reden is veiligheid. De ondervraagden hebben nog grote vraagtekens bij het online regelen van de financiën. Een belangrijke taak voor de banken en ouderenorganisaties om de ouderen hierbij te gaan helpen, want een digitale toekomst is onvermijdelijk. Toch is het volgens de ouderenbond belangrijk dat er contant geld beschikbaar blijft. “De huidige beschikbaarheid van contant geld moet blijven, omdat het aan de behoefte van veel ouderen voldoet. Mensen vinden het fijn om echt geld in handen te hebben”, zegt Liane den Haan van ANBO.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie